Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları

Home / solucan / Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları
Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları

Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları, ona zarar veren, onunla beslenen canlılar hakkında bilgiler ile alıbacak önlemler. Doğada her bir canlının bir görevi var. Mevcut ekosistem kendi içinde oluşturduğu mükemmel denge ile bir bütünlük sağlıyor. Bu sistem içinde tarıma ve toprağa bu kadar yararı olan Kırmızı Kaliforniya solucanının da bazı düşmanları var. Bu düşmanlardan özellikle bazıları solucanlar açısından oldukça tehlikelidir.  Ancak bu düşmanlardan bazıları üretim sürecinde biraz daha düzenli olarak karşılaşacağınız türdendir. Fakat şunu unutmayın ki, solucan yatağında gördüğünüz her canlı solucanlarınız ile beslenmez.

Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları
Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları

Aslında Kırmızı Kaliforniya solucanlarının oldukça kötü bir koku yaydıkları biliniyor. Ancak şanslıyız ki bu kokuyu sadece onunla beslenen canlılar duyabilir. Başka bir deyişle, solucanlarımızın kendine has kokuları ile onlara zarar vermeye çalışan düşmanlarına karşı kendi savunma mekanizması geliştirir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bütün Kırmızı Kaliforniya solucanı çiftliklerinde görülen solucan düşmanları, solucan sayınız için tehlike oluşturmaz. Fakat çıyan ve kırkayak gibi canlılar solucanlarınız açısından ciddi sorun oluşturur zira bu canlılar solucanlarla beslenmeye bayılırlar. Şimdi gelin bu hayvanları, Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları konusunu inceleyelim .

 

 

Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları

Çıyan
Çıyan

Vahşi gece avcısı: Çıyan

Kırmızı Kaliforniya solucanının en büyük düşmanı, çıyanlardır. Genel anlamda avlarını başlarının ön tarafında bulunan uzun dişleriyle yakalar ve tutar. Avlarını salgıladıkları güçlü zehirle felç eder ve yutarlar. Çıyanlar, solucan yataklarının yüzeyinde yaşar ve oldukça hızı hareket ettikleri için fark etmeniz veya yakalamanız oldukça zordur. Tehdit algıladıklarında hemen kaçıp, saklanan çıyanları, gördüğünüzde yakalayabilirseniz başparmak ve işaret parmağınızla yakalayın. Üretim tesisinizin olabildiğince uzağına bırakın. Çıyanlar, solucanlar açısından kayda değer tehdit oluşturmalarına rağmen genellikle solucan çiftliklerinde veya tesislerinde az sayıda görünür.

 

 

Ev Keleri
Ev Keleri

Solucan yataklarının düzenli ziyaretçisi: Geko veya ev keleri

Özellikle sıcak iklimleri seven bu canlılar, ev keleri veya geko olarak biliniyor. Solucan yataklarının düzenli ziyaretçileri olarak değerlendirilen gekolar, genellikle gece avlanırlar ve gün boyunca karanlık köşelerde saklanırlar. Ev kelerleri aslında vahşi avcılardır. Yaklaşık 10 santimetreden uzun olmayan gekolar, insanlar için tehdit oluşturmaz. Solucanlar için diğer canlılara oranla daha zararsızdır. Ev kelerleri veya gekolar; meyve sinekleri, sivrisinek ve diğer küçük canlılarla beslenirler. Birçok uzman, ev kelerlerinin solucan yatağındaki böcekleri azaltılmasında yardımcı olduklarını dile getiriyor. Gekolarla ilgili bilmeniz gereken başka bir gerçekte çok utangaç hayvanlar olduklarıdır. Rahatsız Edildiğinde hemen kaçan gekolar, kendilerini güvende hissettikleri alanlarda yaşarlar.

 

 

Danaburnu
Danaburnu

Üreticinin en büyük derdi: Danaburnu

Danaburnu, sadece Kırmızı Kaliforniya solucanı üreticilerinin değil aynı zamanda tüm çiftçilerin şikayet ettiği canlıların başında geliyor. Tarım alanlarına ve solucanlara yönelik tehditlere geçmeden önce Danaburnu’nu tanıyalım… Vücudu kadife gibi kısa tüylerle kaplı olan Danaburnu canlısının rengi kırmızı, kahverengi veya kirli koyu esmer tonlarındadır. Üst kanatları kısa, alt kanatları oldukça gelişmiştir. Ön bacakları toprağı kazmak için özel şekilde olan Danaburnu’nun vücut uzunluğu 4 ila 6 santimetredir.

Öte yandan Danaburnu’nun yaşam şekli incelendiğinde ise gündüzleri toprağın içinde galeriler içinde yaşadığını, geceleri ise aktif faaliyet içinde olduğunu görülür. Nadir zamanlarda toprak yüzüne çıkar. Sıcak yaz gecelerinde ise oldukça hareketlidir. Yaşam alanı olarak galeri açmaya uygun nemli ve bol humuslu, killi-kumlu toprakları tercih eder. Toprak içinde galeriler açarak ilerleyen Danaburnu, yol boyunca rastladığı bitki köklerini keser, yumruları kemirir. Özellikle yeni dikilmiş veya çimlenmiş sebze fidelerinin köklerini keserek kurumalarına neden olur. Yumruları kemirerek zarar verir. Kırmızı Kaliforniya solucanları ve kokandan yeni çıkan yavrular için hayati tehlike teşkil eder.

Tesbih böceği
Tesbih böceği

Nadir solucan yatağı avcısı: Tesbih böceği örümceği

Solucan yataklarını nadir olarak ziyaret edenlerden bir diğer ziyaretçiniz de Dysdera crocata bilimsel adı ile tesbih böceği örümceğidir. Bu canlı kozmopolit bir örümcek türünden gelir. Tesbih böceği ile beslenen adını da buradan alan bu canlı, renkli bir örümcek türüdür. Üretim tesislerinizde ve solucan yataklarınızda nadir de olsa görebileceğiniz tesbih böceği örümceği, solucanlarınızı yemeyi tercih etmezler.

Solucan yataklarının kadrolu çalışanı: Kırmızı akar (maytlar)

Solucan yataklarında avlanmayı kendine iş edinen Kırmızı akarlar diğer adıyla maytlar, örümceklerin yakın akrabalarıdır. Boyutları değişkendir. Buna göre mikroskobik toz akarları da vardır, büyük Kırmızı maytlar da bulunur. Bırakın solucan yataklarınızı en temiz evdeler de bile rastlanan toz akarlarının yaklaşık 40 bin türünü tespit eden bilim insanları, solucan çiftliklerinde bu rakamın  sadece üç türünün çıplak gözle görebildiğini belirtiyor. Solucan yataklarınızda zaman zaman beyaz, kahverengi ve kırmızı maytları görmeniz mümkün…Beyaz ve kahverengi olanlar solucanlar için sayısı artmadıkça problem yaratmaz. Burada dikkat edilmesi gereken ve solucanlar açısından tehdit oluşturan Kırmızı maytlardır. Çünkü bu çeşit avcıdır. Solucanlarınıza saldırır ve onları kuruyuncaya kadar emerler. Her ne kadar solucan yataklarında nadir olarak görülseler de onlarla mücadele etmeniz gerekiyor. Hastalık yayabilen bu canlılar birçok solucanınızın ölmesine neden olur.

Onlara karşı gözünüz açık olsun: Kuşlar

Kuşların en sevdiği yiyeceğin solucanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun ayrıntılarına girmeye gerek görmüyoruz. Ama solucanlarımız açısından ciddi tehdit oluşturan kuşlara, böyle bir yazıda yer vermemek elbette olmazdı. En azından bu gerçeği unutmamız gerekiyor. Her ne kadar solucan gübresi üretim tesislerimiz kapalı alanlar olsa da yine de kuşlara karşı gözünüz açık olsun.

Solucanların baş düşmanlarından biri: Fare

Fare de solucanla beslenmeyi seven canlıların başında gelir. Eğer solucan yataklarınıza dadanan bir fare varsa ondan kurtulmak için genellikle evlerde kullanılan yöntemler işe yarayacaktır. Fakat zehir kullanmayı planlıyorsanız, elbette yatak ve gübrenizden uzak tutmanız mantıklı olacaktır ancak yine de başvurulacak riskli yöntemlerden biri olacağını unutmayın. Bu yöntem yerine fareyi yataklardan uzak tutmanız daha faydalı olacaktır. Örneğin fare için bir kedi veya fare kapanı kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Salyangoz
Salyangoz

Solucanla beslenmeyi seven: Salyangoz

Pek çok insanın sevmediği canlıların başında gelen salyangozlar da solucanlarla beslenmeyi çok sever. Ancak solucan yataklarında fazla görülmedikleri için ve size vereceği zarar sınırlı olacağı için endişelenmenize gerek yok. Eğer solucan yataklarınızda salyangozla karşılaştıysanız yapmanız gereken onları elle uzaklaştırmak olacaktır.

Zararsız görünse de dikkat edilmesi gereken: Karınca

Yeryüzünde binlerce türü olan karıncaların büyük çoğunluğu solucanlarınıza  zarar vermeyecektir. Eğer solucan mamanız fermantasyon işlemini tamamlamışsa zaten solucan yataklarına gelmezler çünkü aradıkları gıdayı burada bulamayacaklar. Ancak solucan yataklarınızda sevdikleri yiyecekler varsa taşıma yapmaya başlayacakları için karşılaşmanız muhtemeldir.

Fakat karıncaların içinde bazı nadir türler vardır ki, gerçekten dikkatli olmanız gerekir. Solucan nüfusunuza ciddi darbe vurabilecek bu karınca türleri, doğası gereği saldırgandır. İşte onlardan biri de Halıcı Karıncalar olarak bilinen karınca türüdür. Bu karınca türü genelde böcek ve solucanlarla beslenir. Bu çeşit karıncaları solucan yataklarınızda görürseniz acilen önlem almanız gerekir. Kırmızı Kaliforniya solucanının düşmanları aslında daha fazla. Burada sadece en azılılarını tanıtmaya gayret ettik.

Solucanlarınızla beslenmek isteyecek bir diğer karınca türü de Kırmızı Ateş Karıncası’dır. Bu karınca türleri o kadar vahşidir ki, yavru kuşlara bile saldırmakta tereddüt etmezler. Eğer bu iki tür solucanlardan herhangi birinin yakında yuva yaptığını anlarsanız yapmanız gereken gezdikleri yerlere mısır unu serpmek olmalı. Karıncalar mısır ununu zarar görmeden taşırlar. Fakat kraliçe karınca mısır ununu yediğinde şişerek ve ölecektir. Bu da karınca yuvasının dağılmasına neden olacaktır.

Organik solucan gübresi nedir? sorusuna verilecek her cevabı bulabileceğiniz bu makaleyi okumanızı öneririz. Ayrıca solucan humusu da bu işi yapmayı düşünenlerin bilmesi gereken bir konu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.