Verimli toprakların adresi Balıkesir, solucan gübresi ihracatına başladı

Home / organik gübre / Verimli toprakların adresi Balıkesir, solucan gübresi ihracatına başladı
Verimli toprakların adresi Balıkesir, solucan gübresi ihracatına başladı

Marmara Bölgesi hattı üzerinden yürüdüğümüz ve solucan gübresi üretiminin izini sürdüğümüz kentlerden biri de Balıkesir…  Üç farklı iklim kuşağının bir arada yaşandığı ve bunun tarımsal üretimde zenginlik olarak karşımıza çıktığı kentte, solucan çiftlikleri bölgede yaygınlaşmaya başlayan sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede faaliyet gösteren birçok organik solucan gübresi üreticisi, iç pazarın yanı sıra ihracat faaliyetlerine de başladı. Aslında haberin başlığı “Balıkesir solucan gübresi ihracatına başladı” en doğrusu. Balıkesir’de özellikle Bandırma ve Gönen’de artan solucan gübresi üretimi, hem ilde hem de bölgede tarımsal faaliyetlerde verimin artırılmasında kayda değer rol oynuyor.       

Balıkesir solucan gübresi ihracatına başladı
Balıkesir solucan gübresi ihracatına başladı

Balıkesir solucan gübresi ihracatına başladı

Balıkesir; Akdeniz, Marmara ve karasal olmak üzere üç farklı iklim kuşağının yaşandığı bir il. Zengin iklim kuşağı Balıkesir’e geniş ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğini de beraberinde getiriyor. Üç ayrı ve farklı iklim koşullarının yaşandığı bölgede, birçok ürün kolaylıkla yetiştirilebiliyor.  İklim koşullarının yanı sıra verimli topraklar, zengin su kaynakları da tarımsal üretimde çeşitliliği artıran önemli avantajlardan biri konumunda yer alıyor. Öte yandan Kentte nüfusun yüzde 80’İ geçimini tarım sektörü üzerinden sağlıyor. Sanayinin yeni yeni gelişmeye başladığı kentte, özellikle kıyı alanlarında yoğun olarak zeytin yetiştiriliyor. Bölgede tarımsal üretimde zeytini; narenciye, incir, pamuk, elma, armut, ayva ve üzüm takip ediyor.

Balıkesirli solucan gübresi üreticileri ihracata başladı

Daha çok karasal iklimin hakim olduğu iç kesimlerde ise tahıl, baklagil, pancar, tütün, ayçiçeği, susam ve pirinç yetiştiriciliği yapılıyor. Ayrıca buğday, arpa ve mısır Balıkesir’de yetiştirilen diğer tarım ürünleri arasında yer alır. İlde genel olarak ise; tahıl ürünleri, susam, haşhaş, ayçiçeği, tütün, şeker pancarı, domates, kavun yetiştiriliyor. Yetiştirilen diğer önemli ürünler arasında tütün, taze fasulye, börülce, şeftali, elma ve mandalina yer alıyor. TÜİK verilerine göre; 2002 yılında Türkiye’de üretilen baklanın yüzde 4.3’ü, sarımsağın yüzde 13.5’i, karnıbaharın yüzde 9.8’i, pirincin yüzde 12.2’si, domatesin yüzde 5.5’i, karpuzun yüzde 3.9’u, kavunun yüzde 6.9’u, buğdayın ise yüzde 2.2’si Balıkesir’de yetiştirildi.

Tarımsal üretimin bu kadar yoğun olduğu bir bölgede solucan gübresi üreticilerinin yoğun olması da elbette anlaşılabilir bir durum. Zengin bitki ve ürün desenine sahip olan kentte solucan gübresi, her türlü üründe kalite, aroma, tat, lezzet, raf ömrü gibi unsurlar üzerinde belirleyici oluyor. Bölgede faaliyet gösteren birçok üretici, iç pazarın yanı sıra ihracata başlamış durumda.

Balıkesirli çiftçi, topraklarını solucan gübresi ile besliyor

Yanı sıra Türkiye’nin 12 tonluk kuşkonmaz üretimi Balıkesir’de yapılıyor. Baklagil üretiminde ilk sırada yer alan kentin,  kayda değer alanında seracılık faaliyetleri öne çıkıyor. Söz konusu seralarda domates ve salatalık başta olmak üzere taze fasulye, patlıcan, biber yetiştiriliyor. Türkiye genelinde toplam tarım ürünü üretiminde ise şehir, üçüncü sırada bulunuyor. Pamuk üretimiyle de adından bahsettiren Balıkesir, bölgenin Bursa’dan sonra en çok pamuk üretimi yapılan illeri arasında yer alıyor. Balıkesir’de yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Balıkesir’deki tüm zeytin üretimi ülkedeki toplam zeytin üretiminin yüzde 8’ine karşılık geliyor.

Yine TÜİK verilerine göre 2002 yılında bu oran yüzde 10.7’ydi. İlde tarımsal üretim özellikle Gönen, Susurluk ve Edremit Ovası ve çevresinde yapılıyor. Gönen’de ise ağırlıklı olarak pirinç üretimi yapılıyor. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere kent üç iklim kuşağı ve verimli toprakları ile her türlü bitkisel üretimin kolaylıkla yapılabildiği illerimizin başında geliyor. Bölgede aktif olarak faaliyet gösteren organik gübre üreticileri, bölgenin tarımsal değerine değer katmaya devam ediyor. Solucan gübresinin faydaları konusunu çabuk öğrenen Balıkesirli çiftçi ve üreticilerimiz, kimyasal gübrenin topraklarına verdiği zararı organik solucan gübresi ile aşmaya çalışıyor. Sıra sizde…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.