Belediyeler solucan gübresine yöneliyor

Home / organik gübre / Belediyeler solucan gübresine yöneliyor

Solucan gübresi, sosyal belediyeciliğe önem veren yerel yönetimlerin vazgeçilmezleri arasına giriyor. Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresinin tarımda kullanımı gittikçe yaygınlaşırken, kamu kurumlarının da son zamanlarda solucan gübresine yöneldiği gözleniyor. Çevre konusundaki hassasiyetiyle dikkat çeken, kimyasal ürünler yerine organik olanları tercih eden başta belediyeler olmak üzere çok sayıda kamu kurumu, solucan gübresini tercih etmeye başladı.

Odunpazarı Belediyesi, solucan gübresi üretiyor

Solucan gübresinin mucizelerini keşfeden belediyelerden biri Eskişehir’in Odunpazarı Belediyesi oldu. Odunpazarı Belediyesi solucan gübresini kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda gübrenin üretimine de başladı. Odunpazarı Belediyesi tarafından kimyasal gübre kullanılması sonucunda artan toprak kirlenmesinin önüne geçilmesi için hazırlanan solucan gübresi üretim tesislerinde yüzde100 organik gübre olan solucan gübresi üretilmeye başlandı. Odunpazarı Belediyesi, solucan gübresini; çöpe atılan meyve ve sebzenin geri dönüşümünde ve kırsal mahallelerde önemli bir sıkıntı olan hayvansal gübrelerin geri dönüşümünde de bir çözüm olarak kullanıyor.

Odunpazarı Belediyesi, 500 bin solucanla üretime başladı

2017 yılının Temmuz ayında aldığı 500 bin adet kırmızı Kaliforniya solucanı ile üretimin başladığı solucan gübresi üretim tesisinde 5 milyona yakın solucan sayısına ulaşan Odunpazarı Belediyesi, bu işi büyütmeyi hedefliyor. Solucan gübresi üretim tesislerinde üretilen kırmızı Kaliforniya solucanı gübreleri, Orhan Oğuz Lisesi’nde TÜBİTAK deneme çalışmasında kullanılırken, Kalkanlı Mahallesi’nde hububat üzerinde yapılan tarla deneme çalışmalarında da büyük verim artışı elde edildi.

Buca Belediyesi’nden örnek davranış; engelli yurttaşlar gübre üretiminde istihdam edilecek

İzmir’in Buca Belediyesi de zihinsel engelli yurttaşların istihdam edileceği kompost ve solucan gübresi tesisi kuruyor. Belediyenin hazırladığı projeye göre, bu tesisle birlikte çalışma hayatına kazandırılan engelli bireyler, 5 yıl çalıştıktan sonra emekli olacak. Kimyasal içermeyen, dünyanın en kaliteli gübresini üreterek doğaya da büyük bir katkı sağlayacak olan Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi’nin inşası tamamlandı. Buca Belediyesi ve Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (EGETEKO) işbirliği ile hayata geçirilen üretim tesisi, engelli istihdamının yanı sıra geri dönüşüm ve Buca’nın yeşil doğasının canlandırılmasında kullanılacak gübre üretimi ile sosyal belediyecilikte önemli bir adım olacak. Solucan gübresi tesisinde çalışacak 12 kişiden 9’unu oluşturacak engelli yurttaşlar, 5 yıl çalıştıktan sonra emekli olacaklar.

Organik tarım bahçeleri kurulacak

Buca Kaynaklar’da 9 bin 830 metrekare alana kurulan tesis, üç ayrı bina olarak toplam 249 metrekarelik kapalı alana sahip. 135 metrekarelik alanda pazar atığı ve hayvan gübresi stok alanları, kompost ve solucan gübre üretim alanları, kalan 75 metrekarelik alanda ise idari ofisler, yemekhane, engelli tuvaletleri yer alıyor. Buca pazarlarından toplanan sebze ve meyve atıkları ile solucan gübresi üretimi, park ve bahçelerden toplanan budama ve çim atıkları ile de kompost gübre üretimi yapılacak tesiste, bunun yanı sıra organik tarım bahçeleri de kurulacak. Engelli yurttaşların çalışacağı organik tarım bahçelerinde; domates, biber, patlıcan ve süs bitkileri üretilecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.