Türkiye’de kullanımı her geçen gün artan solucan gübresinin, belediye park ve bahçelerinde de hızlı bir şekilde yaygınlaştığı gözleniyor. Belediyelerin, tamamen organik olan solucan gübresini tercih etmelerinin en önemli nedeni ise çocukların sağlığı. Kimyasal gübre kullanılan park ve bahçelerde çocukların oynamasının sakıncalı olduğu gerçeğinden hareket eden belediyeler, solucan gübresini kullanmaya başladı. Uzmanların da bu konuda uyarıları bulunuyor. İnsanların günlük kullanımında olan yerlere kimyasal gübre uygulanmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle çocukların bu gübreye temas etmelerinin sağlık açısından sakıncalı olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanların uyarılarını dikkate alan belediyeler de “Kimyasal gübreye hayır! Solucan gübresine evet” demeye başladı.
İpekyolu’nda kimyasal gübreye hayır!
Solucan gübresi mucizesini keşfeden belediyelerden biri olan Van’ın İpekyolu Belediyesi, park ve bahçelerde kimyasal gübre kullanımına son verdi. İpekyolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ilçedeki yeşil alanlarda, doğa dostu organik solucan gübresi kullanmaya başladı. Solucan gübresinin kullanımı ile beraber yeşil alanlardaki çiçek, ağaç ve çimlerin daha sağlıklı bir görünüme kavuştukları gözlendi. Çocukların kullandıkları alanlarda kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmaması gerekiyor. Bu konuya vurgu yapan belediye yetkilileri, solucan gübresinin tercih edilmesinin bir nedeninin de bu olduğuna dikkat çekiyorlar.
Erzincan’da kimyasal gübreyi yok etme hedefi
Solucan gübresinin yaygınlaşmaya başladığı illerden biri olan Erzincan’da ise kimyasal gübrenin tamamen yok edilmesi hedefleniyor. Doğu Anadolu Bölgesi Solucan Gübresi Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Pamir, Erzincan Valiliği’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında konu hakkında açıklamalar yaptı. Pamir, toprağı solucan gübresi ile besleyerek, organik madde seviyesinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla Erzincan’da faaliyete geçirdikleri Doğu Anadolu Bölgesi Solucan Gübresi Üreticileri Birliği konusunda bilgi verdi. Toprakları kimyasal gübreden arındırmayı hedeflediklerini söyledi. 15 kilogram solucan gübresinin bir römork hayvan gübresiyle eş değerde olduğunu ifade eden Bekir Pamir, solucan gübresinin toprak altı tarımda yüzde 50, toprak üstü tarımda ise yüzde 30 verim artışı sağladığına dikkat çekti.
“Erzincan’da solucan gübresi çalıştayı yapmak istiyoruz”
Doğu Anadolu Bölgesi Solucan Gübresi Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Pamir, birlik olarak, bölge topraklarının solucan gübresi ile beslenerek organik madde seviyesinin yükseltilmesini sağlama konusuna vurgu yaptı. Bu amaca uygun çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerine değindi. Bilimsel, işlevsel, yapısal ve hukuksal konularda doğru bilgiyi üretmek ve bu konuda çalışmalar yapan özel ve tüzel kişiler ile kuruluşlara destek vermek istediklerini dile getirdi.
Pamir, Erzincan Valiliği, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları ile birlikte tüm belde ve köyler ile tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ni kapsayan bir çalıştay düzenlenmeyi hedeflediklerini vurguladı. Aynı zamanda Erzincan’da kurulacak olan Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde organik solucan gübresi üretim tesisi kurmayı planladıklarını belirti. Pamir, bu konuda Erzincan Valiliği’nden destek beklediklerinin altını çizdi.
Soma’da zeytinliklere solucan gübresi veriliyor
Bu arada Manisa’nın Soma ilçesindeki zeytinliklere solucan gübresi veren Soma Belediyesi, böylece yüzde 40 daha fazla verim elde etmeye başladı. Avdan Mahallesi’nde bulunan 73 bin metrekare alandaki belediyeye ait bin 100 adet Gemlik türü zeytin ağacında verimi ve kaliteyi artırmak isteniyor. Soma Belediyesi, kırmızı Kaliforniya solucanlarından elde edilen gübre ile oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Solucan gübresinin faydalarını keşfeden Soma Belediyesi, bu kapsamda bir de proje geliştirdi. Soma Belediyesi Organik Atıkların Geri Kazanımı (SOPRAK) adı verilen proje ile geri kazanıma odaklanan belediye, organik atıklardan solucan gübresi üretmeyi hedefliyor
Leave a Reply