Çanakkale, Marmara Bölgesi’nde tarihi anlamda özel bir yere sahiptir. Türkiye halkları açısından kutsal kabul edilen kentlerden birisidir. Verimli toprakları ile her türlü bitkisel üretime ev sahipliği yapıyor. Kent, solucan gübresi üretimi ve kullanımında da bölgede öne çıkan illerin başında geliyor. Verimli ve bereketli topraklarını organik solucan gübresi ile beslenmeye başlandı. Çanakkaleli üretici ve çiftçiler, ürün üzerinden elde ettikleri verim ve rekolte artışı ile sektörde rekabet avantajı yakalıyor. Aynı zamanda bu verim ve kalitenin sürdürülebilir olabilmesi için topraklarını solucan gübresi ile besleyip zenginleştirmeye devam ediyor. Çanakkale solucan gübresi kullanımı ile yüzde 50’lilere ulaşan su tasarrufu sağladıklarını dile getiren üreticiler, şimdilerde topraklarını organik gübre ile temizlemenin tatlı telaşı içindeler…

Çanakkale solucan gübresi
Çanakkale’de tarih, deniz, tarım, sanayi ve kültürel zenginlik var. Çanakkale, iklim koşullarını verimli topraklarıyla bütünleştirerek, 109 farklı ürünün ekiminin yapıldığı nadir illerimizin başında geliyor. 109 farklı ürün içinde, 35 ürün ve organik tarım ile Türkiye’de ilk 10 içinde yer almayı başaran kentte, son yıllarda tarım faaliyetlerin de ivme kazandı. Bu ivmenin arkasında Çanakkale’de sayısı giderek artan solucan gübresi üreticilerinin ve her türlü bitkisel üretimde solucan gübresi kullanımı olduğunun altını çizen üreticiler, başta domates olmak üzere Bayramiç beyazı, Umurbey şeftalisi gibi ürünlerin üretimde ilk sırada yer aldığını söylüyor. Emektar Çanakkaleli çiftçi ile organik solucan gübresinin buluşmasının, üreticinin yüzünü güldürdüğü ve bunun da rakamlara yansıdığı görülüyor.
Birçok ürün bir arada yetiştirilebiliyor
Çanakkale iklim koşulları, verimli toprakları, havası sayesinde önemli şekilde Türkiye’de üretilen ürünlerin bir arada yetiştirilebildiği yerdir. Üreticilerin çok çeşitli ürünü bir arada yetiştirebildiği nadir kentlerimizin başında geliyor. Oysa ki, birçok ürünün bir arada yetişmesinin alternatifi çoğalttığı için pazar payı düşüren bir faktörü de içinde barındırdığına değinen üreticiler, diktikleri ürünlerden kolaylıkla çıkıp başka ürünler dikebildiklerini, bu durumu avantaja çevirdiklerini dile getirdi. Dikilen üründen bu kadar kolay çıkmalarında, solucan gübresi ile beslenen topraktaki organik değerin yükselmesinde, PH değerinin ve veriminin artmasında etkili olduğunu savunan çiftçi, 35 ürün üretimde ilk 10’a girmelerinin sebeplerinden biri olarak da bunu öne sürüyor.
Kent, tarımsal üretimde ilk 10’da yer alıyor
Çanakkale, yem bitkileri üretiminde de ilk sırada yer alıyor. Özellikle bakla, yulaf, sorgun gibi ürünlerle öne çıkan il, salçalık biber ve nektarin üretiminde de kayda değer konuma sahip. Yanı sıra çeltik, ayçiçeği de ekiminin de yapıldığı ilde, buğday halihazırda ana ürünlerden biri kabul ediliyor. Biber, domates, elma, nektarin, kiraz yetiştirilen diğer ürünler içinde bulunuyor. Sahip olduğu ürün çeşitliliğini avantaja çevirmeyi başaran Çanakkale, tarımsal faaliyette Türkiye’nin markalaşan kentlerinden biri.
Solucan gübresi ile ilde bitkisel üretimde markalaşma çalışmalarına da başlayan üreticiler, markalaşma sürecinde ürünün farkılılığını ortaya konmasının önemine vurgu yapıyor. Bu farklılığı yani ürünün kokusu, tadı, aroması, raf ömrü, organik değerlerinin yüksek olması ile gösterdiğini söyleyen üreticiler, tüm bunları da solucan gübresi ile sağladıklarını anlatıyor. Bu kapsamda marka olmuş ve olma yolunda ilerleyen ürünler olduğuna dikkat çeken çiftçiler, Yenice bölgesinde kayda değer çilek üretimini örnek veriyor. Organik gübre üretimi ile önümüzdeki yıllarda Çanakkale’den sürpriz ürünlerin markalaşacağı kesin görünüyor. Kırmızı Kaliforniya solucanı bu şehirde de işi sıkı tutacak gibi…
Leave a Reply