Solucan gübresini keşfeden devlet, üreticiye destek vermeye başladı

Home / organik gübre / Solucan gübresini keşfeden devlet, üreticiye destek vermeye başladı

Devlet solucan gübresi üreticilerini desteklemeye başladı. Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi, Türkiye’nin gübrede dışa bağımlılığını azalttığı gibi yüksek verim ve düşük maliyetiyle çiftçinin kârını artırıyor. Bu durumu gören devlet kurumları da projeler üreterek, solucan gübresini desteklemeye başladı.

Döviz kurlarındaki artışın ardından fiyatları neredeyse iki katına çıkan kimyasal gübreler çiftçiler için ulaşılamaz boyuta gelirken, hem yüzde 100 organik olması hem de düşük maliyeti nedeniyle solucan gübresine ilgi artıyor. Yüksek verimiyle bilinen kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi, son zamanlarda organik tarım yapan üreticilerin ilk tercihi haline gelmeye başladı. Bazı çiftçiler, solucan gübresini üreticilerden doğrudan satın alırken, bazı çiftçiler ise gübreyi kendileri üretmeyi tercih ediyor. Solucan gübresi üretmek isteyen çiftçiler, küçük sermayelerle ithal gübrenin önüne geçtiği gibi aynı zamanda Türkiye’de organik tarımın da gelişmesine önemli katkılar sunuyor. Devlet desteği ile solucan gübresi üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten üreticiler, böylece Türkiye’de tarımın ve ekonominin gelişmesine kayda değer katkılar sunulabileceğini vurguluyor.

Devlet solucan gübresi üreticilerini desteklemeye başladı

Devlet solucan gübresi üreticilerini desteklemeye başladıAnkara’dan Antalya’ya, Gümüşhane’den Kayseri’ye kadar pek çok ilde kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üreten çiftçiler, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından hazırlanan projelerle desteklenmeye başladı. Üretim çeşitliliğini artırarak çiftçilerin gelirlerini yükseltmek amacıyla uygulanan projelere önem veriliyor. Bu projelere ilgi her geçen gün yoğunlaşırken, elde edilen verimin kısa ve orta vadede Türkiye tarımına büyük katkılar sunması bekleniyor.

Bu projelerden birinin hayata geçirildiği Gümüşhane’de, solucan gübresi üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje kapsamında, il genelinde küçük ölçekli beş solucan gübresi üretim tesisi kuruldu. Bütçesi 150 bin lira olan proje kapsamında her üreticiye 30 bin lira tutarında 100 bin adet solucan, sürekli akış sistemi ve üç aylık ihtiyaçlarını karşılaması için 3 ton solucan yemi verildi.

Solucan gübresi, verimi yüzde 50 artırdı

Bir diğer proje ise Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde hayata geçirildi. Kahramankazan Belediyesi tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında yemek atıklarından solucan gübresi üretilmeye başlandı. Öte yandan Antalya’nın Serik ilçesinde de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde kırmızı Kaliforniya solucan gübresi ile tarım uygulaması başlatıldı. İlçenin Aşağı Kocayatak Mahallesi’ndeki bir serada yapılan uygulamada, kapya biber fidelerinin bir kısmına deneme amaçlı olarak solucan gübresi verildi. Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, solucan gübresi ile üretimde yüzde 30 ila 50 arasında verim artışı ve erken hasat sağlandığını açıkladı. Çömezoğlu, solucan gübresi ile gübreleme maliyetlerinin de düştüğünü dile getirdi.

[ninja_tables id=”820″]

Solucan gübresi fiyatları ve Solucan Gübresi Satışı

Leave a Reply

Your email address will not be published.