Solucan gübresi üretimi yapmayı düşünen girişimcilerin en çok merak ettiği konuların başında bu işe devletin destek verip vermediği geliyor. Soruya “evet” yanıtı veren yetkililer, bu desteklerin kaç tür olduğuna ve nasıl alınabileceğine dair bilgilendirmelerde bulundu. Solucan gübresi üretiminde iki çeşit desteğin söz konusu olduğu belirtilirken, bunların KOSGEB ve Genç Çiftçi Hibe Desteği olduğuna dikkat çekiliyor. Peki, Devlet, solucan gübresi üretimini nasıl destekliyor?
Devlet, solucan gübresi üretimini nasıl destekliyor?

KOSGEB desteği nasıl alınır?
KOSGEB desteği solucan gübresi üretimi işine girmek isteyen girişimcilerin en çok başvurduğu destek olarak dikkat çekiyor. Bu destekten faydalanabilmek için öncelikle KOSGEB’in uygulamalı olarak verdiği ve 32 saat süren girişimcilik eğitimini alma şartı bulunuyor. Bu eğitimin ardından solucan gübresi üretim sertifikası almaya hak kazanan üreticiler, destek için ilk adımı atabilir. Eğitimin alınmaması durumunda destekten faydalanmanın mümkün olmadığının altını çizen KOSGEB, destek miktarının ise 150 bin lira olduğunu açıkladı. Buna göre, solucan gübresi desteği geri ödemesiz 50 bin, geri ödemeli 100 bin olmak üzere toplam 150 bin lira olarak veriliyor. Makine parkı, personel ve solucan yatağı için verilen bu destek haricinde ayrıca kira desteği almanın da mümkün olduğu vurgulanıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken noktanın, üreticinin yaptığı yatırımın yüzde 60’ının KOSGEB tarafından desteklenmesi olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu rakamın KDV hariç bedel üzerinden hesaplandığını vurguluyor. Bir üreticinin 100 bin liralık yatırım yapması durumunda alacağı desteğin 60 bin lira olacağını belirten yetkililer, destek miktarının üçte birinin geri ödemesiz olduğunu vurguluyor.
Destek alırken nelere dikkat edilmeli?
Solucan gübresi üretimi için kullanılacak makinelerin alım süreci, desteğin önemli bir ayrıntısını oluşturuyor. Girişimcilik sertifikasını alan üreticinin, ardından şirketini kurarak projesini KOSGEB’e sunması gerekiyor. Zira proje hazırlanırken proforma faturaların kurula sunulması, dikkat edilmesi gereken bir nokta olarak öne çıkıyor. Kurulun onayının ardından geri ödeme ve makine alım sürecine geçilirken, kurulun kabul ettiği makinelerin desteklendiğine dikkat çekiliyor.
‘Genç Çiftçi Hibe Desteği’ nasıl alınır?
Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üretiminde devletin verdiği bir diğer destek ise “Genç Çiftçi Hibe Desteği” olarak adlandırılıyor. Yılda bir kez verilen ve üst limiti 30 bin lira olan bu destekle genç çiftçiler, solucan gübresi üretimine ilk adımı atabilir. Solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen genç girişimcilerin, büyük sermayelere ihtiyaç duymadan, Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine Genç Çiftçi Hibe Desteği için başvuruda bulunabileceği ifade ediliyor.
Leave a Reply