Evde organik ve doğal solucan gübresi nasıl üretilir?

Home / organik gübre / Evde organik ve doğal solucan gübresi nasıl üretilir?
Evde organik ve doğal solucan gübresi nasıl üretilir?

Geri dönüşümün ve tarımsal üretimin mucizesi olarak kabul edilen Kırmızı Kaliforniya solucanlarını, günümüzde ticari amaçlı olduğu kadar evinizde hobi amaçlı olarak da yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Evinizde uygun koşullarda üreteceğiniz solucan gübresi ile kendi organik sebze ve meyvelerinizi yetiştirebilir, ailenizle birlikte sağlıklı ve organik ürünler tüketebilirsiniz. Son zamanlarda artan gıda enflasyonuna karşılık iyi bir tasarruf olabilecek bu üretim tarzı ile siz de kolay aynı zamanda doğal solucan gübresi üretebilirsiniz. Peki, solucan gübresi nasıl üretilir?

Evde solucan gübresi üretimi için olması gerekenler; gübre ihtiyacınıza göre 500 ila 1.000 adet arasında Eisenia Foetida cinsi Kırmızı Kaliforniya solucanı, solucan kutusu ve mama olarak organik atıklara ihtiyacınız olacaktır. Burada yediklerini hızlı ve daha çok dışkıladıkları için kesinlikle Eisenia Foetida cinsi solucan ile gübre üretimi yapmanız gerekmektedir. Bu konsepti solucan gübresi üreticilerinden temin edebilirsiniz. Organik dönüştürücüsü mucize Kırmızı Kaliforniya solucanları, mutfağınızdan çıkan bitkisel atıklarınızı çöp olmaktan kurtarmakla kalmıyor aynı zamanda ve bizler için kısa vadede organik gübreye dönüştürebilme becerisini ortaya koyuyor.

Organik solucan gübresi nasıl üretilir?

İlk etapta evde üretim setini aldığınızda kâğıt, karton parçalarını ufalayarak, kutunun en alt haznesine solucanlara bir “yatak” yapmalısınız. Solucanları maması ile beraber bu yatağa yerleştirmelisiniz. Sonra üzerine boş bir kat hazne koyup, bu hazneye de evsel atıklarınızı koymalısınız. En alttaki hazne tamamen dolduktan sonra solucanlar yeni atıkları yemek için yukarı hazneye çıkmaya başlayacaktır. Solucanlar, her kat gübre ile dolduğunda bir üst kata geçemeye başlayacaktır. Siz de en alt katta oluşan gübreyi alıp, bitkileriniz de organik gübre olarak kullanabilirsiniz. Bu süreç doldur boşalt yöntemi ile devam edecektir ve koyacağınız evsel organik atıklar (sebze, meyve, çay/kahve posası, kâğıt vs.) solucanlar ile temas edeceği için asla koku, sineklenme, kurtlanma yapmayacaktır. Bunu da solucanların bir mucizesi olarak kabul edebilirsiniz. Bunu vücutlarının üzerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan “sölom” sıvısı ile yapabilen Kırmızı Kaliforniya solucanları, aşırı sulamadığınız taktirde yuvalarından çıkmayacaktır.

Solucan gübresi bitkilere faydalı bir gübre midir?

Solucan gübresi, organik gübreler içinde en güçlü ve etkili gübrelerden biri olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Kaldı ki, bu gerçeği solucan gübresi kullanan tüm üretici ve firmalar kabul etmektedir. Amerika Kaliforniya Gıda ve Tarım Birliği’nin yaptırdığı akademik araştırmalara göre; özellikle sebze ve meyve bitkilerinde yüzde 70’e varan verim artışı gözlemediğini ortaya koymaktadır. Öte yandan her üç ayda bir iki katı çoğaldıkları için çoğalan solucanlarınızı olta solucanı olarak kullanmanız mümkündür. Ama biz bunu önermiyoruz. Yüzde 100 organik solucan gübresi, organik madde içeriği nedeniyle toprağın su tutma ve havalandırma kapasitesini artırmaktadır. Solucanların gübreye geçirdikleri vücut sıvıları (sölom sıvısı) sayesinde bitkilerde patojenlere karşı direnç oluşturmaktadır. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıdaki mikroorganizma taşıyan bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunmaktadır. Söz konusu enzim ve hormonlar dışkıya yani gübreye geçmekte ve bu da bitkinin büyümesine hız ve direnç sağlamaktadır.

Peki, bu solucanlar ne yer ve nelere dikkat etmek gerekir?

Dengeli beslenme ve uygun şartların sağlanması sağlıklı solucanlar anlamına gelmektedir. Bu da sizi, kaliteli gübre üretiminde hatta ticari boyuta taşımak isteyeceğiniz ‘hobinizin’ satış pazarlaması noktasında doğru noktaya taşıyacaktır. Pek çok yazımızda solucan gübresi üretiminde asıl olanın ‘solucan satmak’ değil, ‘solucan gübresi’ üretimi olduğunu belirtmiştik. Evde hobi amaçlı olarak da olsa, başladığınız bu işte, başta çocuklarınız olmak üzere tüm aileniz için sağlıklı ve her türlü kimyasal ilaçtan uzak yetiştireceğiniz ürünlerle ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Tamamen Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi ile yetiştireceğiniz; domates, biber, salatalık, patlıcan, maydanoz, kabak, mısır, kavun, karpuz,  fasulye, patates, turp gibi birçok ürünü tadında ve kokusunda tüketeceksiniz. Bu ürünlerden aldığınız koku ve aromayı asla unutamayacaksınız.

Öte yandan evde solucan gübresi üretimi aşamasında solucanları beslerken, organik atıklarla yavaş yavaş beslemenizde fayda var. Ne kadar yiyebildiklerini görünceye kadar bu şekilde beslemeye devam edebilirsiniz. Ancak Kırmızı Kaliforniya solucanlarının çift cinsiyetli olmaları nedeniyle çok hızlı çoğaldıklarını hatırlatmamız gerekir. Bu durumu gözlemleyerek, orantılı olarak yiyecek miktarlarının da arttırılması şarttır. Evde solucan gübresi üretiminde; hayvan artıkları, süt ve yağlı yiyecekleri önermiyoruz.

Besleme kabının sık sık nemlendirilmesi ve kuruması kayda değer önem taşımaktadır. Solucanlar için çay posası, kavun ve muz kabuğu, lahana, kahve telvesi uygun yiyeceklerdendir. Ancak, bu artıklar bir hafta bekletilerek çürümeye başladıktan sonra solucanlara verilmeye başlanmalıdır. Evde solucan gübresi üretimi yapılışı aşamasında solucanların beslenme kapları en fazla 60 cm yükseklikte olmalıdır. Uzunluk olarak ise 1.5 metre olan kaplar ev için uygundur. Solucan kabının yüzeyi dümdüz duruyor ise yemleme zamanının geldiğini gösterir. Çok fazla yiyecek vermek sineklenmeye sebep olacağından azar azar yem verilmelidir. Birçok alanda olduğu gibi gübrelerinizi çim bitkisinde de kullanabilirsiniz. Evde solucan gübresi üretimi yaparak siz de kendi gübrenizi üretebilir bu karlı sektörde tecrübe sahibi olarak belki de ileride kendi işinizi kurabilirsiniz.

Solucanların beslenmeleri ile ilgili kurallar:

* Mutfağınızdan çıkan bitkisel atıkları bir kutunun içinde toplayıp 1-2 gün beklettikten sonra solucanlara verebilirsiniz. Asitli, tuzlu, yağlı atıklar kesinlikle vermeyin. Örneğin; portakal, mandalina gibi asitli kabukları, et, süt atıkları vermeyin. Muz kabuğu ve çay posasını ise çok severler.

* Solucanlar güneş ışığını sevmezler, buna uygun bir ortam oluşturmalısınız.

* Solucanlar nemli ortamı sever. Özellikle sıcak havalarda bulundukları ortamın nemli olmasına dikkat edin. Suyu püskürterek ortamı nemlendirebilirsiniz.

* Ortam çok nemli ise kağıt ve karton parçaları ile takviye yapıp nem oranını düşürebilirsiniz.

* Genel olarak çok sıcak ve çok soğuk ortamı sevmezler. 15 – 25 derece sıcaklık ideal. Solucanlar sıfırın altındaki derecelerde ölebilirler.

* Bitkisel atıklar solucanlara azar azar verilmelidir. Kutunun içinde üç parmak yüksekliğinde göz kararı ayarlayabilirsiniz.

* Ortamda olağanüstü bir durum ile karşılaşmanız durumunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gübreyi ne zaman elde edersiniz?

Ne kadar solucan o kadar çabuk organik gübre demektir. Az miktarda solucan üremeyi de yavaşlatır. Evlerde hobi amaçlı solucan gübresi üretimi için minimum 500 – 1.000 adet solucan ile başlamalısınız. Gübre için ayırdığınız alan solucan miktarı ile orantılıdır. Ortalama 60×60 cm kutularda yapmalısınız. Mama olarak verdiğiniz yiyeceklerin çoğu su olduğu için kısa sürede havaleli mamanız nemini kaybedecek ve azalacaktır. O yüzden mutfağınızdaki atıkları düzenli olarak biriktirmenizi öneririz.

Etiket : solucan gübresi nasıl üretilir

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.