Solucan Gübresinin Faydaları

Organik ve sürdürülebilir tarım konseptinde, hobi bahçelerinde, peyzaj uygulamalarında kullanılabilir bir materyal olan solucan gübresi, toprağın ve bitkinin direncini artırıyor. Türkiye’de bu gübre ile yeni tanışan üretici, kendi deneyimleri üzerinden ürünün birçok yararına dikkat çekiyor. Özellikle Tarım, Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım projesi kapsamında kimyasal gübreden, organik gübreye geçiş adımları hızlandıran süreç daha fazla çiftçinin büyükbaş hayvan gübresine oranla bu gübre ile üretim yapmasının önünü açıyor. Sizler için solucan gübresinin faydaları üzerine kısa bir değerlendirme yazısı hazırladık.
Solucan Gübresinin Faydaları
- Her türlü tarım uygulamasında kullanılabilir.
- Bitkide direnci artırır, daha hızlı büyümesini ve gelişmesini sağlar.
- Topraktaki organik madde miktarını artırır, toprağı besler.
- Her türlü tarım uygulamasında kayda değer verim artışı sağlar.
- Don gibi mevsimler etkilere karşı bitkinin köklerini besler, güçlendirir.
- Bitkinin kök gelişimini hızlandırır ve saçaklanmayı artırır.
- Solucanların rahat hareket edebilmek, kendilerini korumak için salgıladıkları ve gübreye geçirdikleri ‘Sölom Sıvısı’ ile bitki kök hastalıklarına karşı güç kazanır.
- Solucanların sindirim sisteminde bulunan çok sayıdaki mikroorganizma, topraktaki zararlı bakterilerle mücadele eder. Bitkinin her türlü hastalığa karşı direncini artırır.
- Solucan gübresi içindeki besin maddeleri ve elementler, suyun içinde daha yavaş çözülerek bitkilerin kaliteli beslenmesini sağlar ve gübreleme periyodunu zaman içinde azalır.
- Topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini hızlandırır.
- Toprağın su tutma kapasitesi artırarak, su stresini en aza indirir.
- Toprağın Ph’ını kayda değer oranda düzenler. Bitki tarafından kullanılamayan fosfor, potasyum ve demir gibi bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getirir. Söz konusu elementlerin bitkinin toprak tarafından alımını kolaylaştırır.
- Yabancı ot tohumu içermez.
- Organik, orijinal tadında ve aromada ürün yetiştirilmesinin önünü açar.
- Kimyasal gübre ile direnci kırılmış ve kirletilmiş toprakların ıslahında önemli rol oynar. Bu özelliği sayesinde kimyasal gübre kullanımını zamanlar ortadan kaldırır.
- Asitli, kumlu toprak parçacıklarını birbirlerine bağlar. Ağır killi topraklarda ise parça bağlılığını gevşeterek gözenekli yapı oranını artırır.
- Toprakta bitki gelişimi için daha uygun bir yapı kazandırır.
- Organik, ekolojik ve non-toksiktir. Bu gübre ile yetiştirilmiş bitkilerde nitrat kalıntısı yoktur. Suyu, havayı ve toprağı kısacası doğayı kirletmez.
- Doğal olması sebebi ile içinde başka hiçbir katkı maddesi bulunmaz.