Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki farklar nelerdir?

Home / solucan / Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki farklar nelerdir?
Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki farklar nelerdir?

Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki fark konusunu netleştirelim. Solucan gübresi üretimi, gübre solucanları ve yatak içinde yer alan diğer canlıların kolektif çalışmaları sonucunda ortaya çıkar. Evsel atıkların ve büyükbaş hayvan gübresinin solucanlar tarafından işlenmesi, bu atıkları sindirim sisteminde bulunan sölom sıvısından geçirerek, solucan dışkısına dönüştürmesine denir.

Herkesin bildiği sıradan toprak solucanları, vermikompost üretiminde kullanılmıyor. Toprak solucanları yataklara alındıkları zaman ölür. Oysa ki, kompost solucanları derinde değil, yüzeyde çalışır. Gübre solucanları, evsel atıkla desteklenmiş, zengin doğal içeriğe sahip mama ve kompost yığını içinde çoğunlukla yatak yüzeyinde yaşamlarını sürdürür.

Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki fark
Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki fark

Gübre solucanı ile toprak solucanı arasındaki fark

Solucan gübresi için hangi solucan türünü yetiştirilmeli?

Organik gübre için en yaygın olarak kullanılan solucan çeşidi, Eisenia Fetida olarak bilinir. Ancak onun daha büyük kuzeni olan Eisenia Hortensis türünün kullanımı da oldukça yayagındır. Fakat Eisenia Hortensis genelikle olta balıkçılığında kullanılmak üzere tercih edilen ve satışı yapılan bir türdür. Eisenia Fetida’nın diğer isimlerini ise; olta solucanı, kırmızı kıvranan, gübre solucanı, kırmızı solucan, kaplan solucanı şeklinde sıralamak mümkün.

Yapılan bilimsel deneyler, bir adet gübre solucanının her gün kendi ağırlığı kadar atığı ayrıştırdığı kanıtlandı. Ancak bu durumda Kırmızı Kaliforniya solucanları için uygun mama, nem, ısı ve ortamın sağlanmasının önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Başka bir ifadeyle; solucanlara verilen gıda stoku ve sistemin nasıl işlediği süreç açısından son derece belirleyici faktörlerin başında geliyor.

Kırmızı Kaliforniya solucanın özellikleri nelerdir?

Kırmızı Kaliforniya solucanları teknik olarak, evsel atıkları sindirim sisteminden geçirerek ayrıştırmalarına rağmen aslında doğrudan atıkların kendileri ile değil atık maddeler üzerindeki canlı topluluklarıyla beslenir. Kırmızı solucanların yaklaşık yüzde 90 nemi ve nemli ortamı çok fazla sever.

Ancak solucanlar aynı zamanda oksijene de ihtiyaç duyar, söz konusu dengeyi doğru şekilde kurmak ise son derece önem teşkil ediyor. Solucanları beslemek için kapların ise derin olmasından ziyade yüzey alanın geniş olması daha önemlidir. Bunun nedeni ise gübre solucanlarının, diğer toprak solucanlarına göre dipte veya derinlerde değil, yüzeyde yaşamalarıdır.

Bu kapsamda solucanları besleme alanı olarak derin kapların değil, yüzey olarak geniş olan kapların tercih edilmesi gerekir. Öte yandan solucan kaplarının fiziksel yapıları kadar ortam aydınlatması ve ışık da solucanların yaşam kalitesi açından önemli. Örneğin normal beyaz ışık solucanlar için faydalı değilken, kırmızı ışık zararlı değildir.

Kırmızı Kaliforniya solucanın üreme özellikleri nelerdir?

Eğer solucan yetiştiriciliğine başladıysanız, yataklarınızın için yumurta şeklinde saman sarısı renkli şekillerle karşılaşmış olabilirsiniz. Yatakta gözlemlediğiniz bu cisimler, solucanlarınızın yumurtası. Bebek solucanlarının kırmızı renk pigmentleri çok daha az olduğundan renkleri saman sarısı veya sarı tonlarda olacaktır. Bu renk aynı zamanda bebek solucanların, erişkin solucanlardan ayırt edilmesini sağlar. Solucanlar, halihazırda oldukça hızlı üreyen canlılardır. Ancak elinizdeki solucan sayısını hızlı ve sağlıklı bir şekilde artırmak istiyorsanız, yataklara tamamen ezilmiş yumurta kabuğu atabilirsiniz. Uygulayacağınız bu yöntem solucanlarınızın sağlıklı üremelerinde etkili olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.