Kimyasal gübre, aslında toprakta olması gereken ve içinde işlenen yararlı organizmaları desteklemek amacı ile suni yani kimyasal yöntemlerle laboratuvar ortamında geliştirilen üretilen ve maddelere verilen isimdir. Kimyasal gübre kullanıldıktan sonra toprakta yaşayan canlı ve bitki açısından önemli olan organizmaların çalışması durur. Bu süreç ilk etapta toprağın PH’nın değer kaybetmesiyle toprak içinde olması gereken doğal reaksiyon süreci, kimyasal maddelerin etkisiyle var olan mikroorganizmal denge alt üst olur.
Bu canlı organizmaların bulunmadığı toprakta bitkisel ve hayvansal atıkların parçalanması yani geri dönüşüm olarak nitelendirilen döngü olmayacağı için toprak kısa sürede ve büyük bir hızla fakirleşmeye başlayacaktır.

Kimyasal gübre
Öte yandan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kimyasal gübrelemede esas olan bitki ve verim, toprak yapısı ve toprağa uzun vadede verdiği zarar dikkate alınmıyor. Başka bir ifadeyle kimyasal gübre yalnızca besin elementi eksikliğini ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı için toprak göz önünde bulundurulmuyor.
Bu perspektifle şekillenen devlet politikaları, üretici ve tüketici alışkanlıkları sonucunda yapısı bozulan toprağa verilen kimyasal gübre, bitkiyi beslemekten uzaktır. Kaldı ki uzun vadeli yapılan gübreleme eylemi, ilk etapta bitki gelişimi için etkili olur. Bir süre sonra yoğun kimyasal kullanımı sonucunda topraktaki organik madde bakımından fakirleşiyor ve biyolojik faaliyet açısından eski verimini kaybediyor.
Toprağı yok eden kimyasal gübre, bir süre sonra kendisi de akıp gidiyor
Bu kapsamda her yıl veya ekim döneminde yoğun kimyasal gübreleme sürerse, toprak her geçen yıl biraz daha bozulur. Bitki gelişimi ise gübreleme işleminin yoğunluğuna bağlı olarak giderek yavaşlayacak ve bir süre sonra tamamen duracak. Bunu her yıl kayda değer şekilde verim düşüşü takip edecek yaşanacaktır. Kimyasal gübreleme toprakta olması gereken ve toprağa hayat veren organik madde ve humus oranı azaltıyor ve biyolojik aktiviteyi ortadan kaldırıyor. Yani bir süre sonra toprakta herhangi bir hayat belirtisi olmadığı için atılan kimyasal gübre de, toprakta tutunamayacak ve akıp gidecek.
Toprağın üst kısımı kumlaşıyor alt kısımı taş oluyor
Bunun temel nedeni olan kimyasal gübre toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmesine neden olacak. Sonuçta toprağın üst kısımı kumlaşacak, alt kısımı ise taşlaşacak yani sertleşecek. Bu da toprağın tuz seviyesinin artmasına, toprak içindeki organizmaların yok olmalarına, yeraltı suyunun kirlenmesine, verim ve ürün kalitesinin düşmesine neden olacaktır.
Erozyonla toprak kaybına da kapı açan kimyasal gübre, özetle çiftçinin en büyük düşmanıdır. Düşmanına güvenen bir üreticinin ise zafer kazanması mümkün değil. Bu sebeple topraklarımızın organik madde ihtiyacını karşılamak için ivedilikle solucan gübresine, organik gübrelemeye yönelmemiz gerekiyor.
İşte tam da bu yüzden solucan gübresi çiftçilerin kurtuluşu, toprağın umudu oluyor.
Reklamlar
Kırmızı kaliforniya solucanı fiyatları ile solucan gübresi fiyatları için kampanya yaptık. Kaçırmayın!
Leave a Reply