Kırmızı Kaliforniya solucanı kış uykusu konusuna girmek istedik. Toprak solucanları da pek çok hayvan gibi kış uykusuna yatarlar. Toprağın üç metre kadar altında yatay tüneller açarak kış uykusu için mekanlarını hazırlayan Kırmızı Kaliforniya solucanları, dışkıları ile bu tünelleri sertleştirerek sağlamlaştırırlar. Solucanlar her hareket ettiklerinde gübre bırakır ve tünellerdeki pürüzleri de gidermiş olurlar. Tünellerde yavaş hareketlerle ilerleyen solucanlar, tünelin sonunda kış uykusuna yatar.

Kırmızı Kaliforniya solucanı kış uykusu
Bir günde kendi ağırlığı kadar besin sindirebilen Kırmızı Kaliforniya solucanları, et ve otla beslenebilirler. Çürük yaprak en çok sevdiği besinler arasında yer alırken, yataklarda yeterli besin maddesi varsa başka canlılarla beslenmeyi tercih etmezler. Solucanlar, yedikleri besinin yaklaşık üçte biri kadar miktarda gübre bırakırlar ve dışkılama işlemini yüzeye çıkarak gerçekleştirirler. Yuttuğu besinleri parçalayarak öğüten bir mide yapısına sahip oldukları için solucanlarda gübre üretim işlemi besin mideye girdiği andan itibaren başlar. Organik besinin sert olması durumunda, beslenmeden önce alkali püskürterek bu besini yenebilecek derecede yumuşatan Kırmızı Kaliforniya solucanları, daha sonra istedikleri kıvama gelmiş olan besinleri sindirmeye başlarlar. Kasları sayesinde hareket eden solucanların ayrıca hareket etmelerine yardımcı olan kılları vardır. Gövdesinin üzerinde bulunan ve seta adı verilen bu kıllar, solucanın hareket edebilmesi için kaslarla birlikte çalışırlar. Kırmızı Kaliforniya solucanı solunumu da derilerinin üzerinden gerçekleştirirler.
Kömür ocağından tarım arazisi yaratabilirler
Solucanlar doğada büyük mucizelere imza atabilen canlılardır. Kimsayal maddelerle veya petrol ile yapısı değişmiş bir toprağı zamanla verimli bir tarım arazisine haline getirebilirler. Üretime son vermiş bir kömür ocağında yaşamaya başladıklarında, bir süre sonra orada canlılığın yeniden oluşmasını sağlayıp değerli bir arazi yaratabilirler. Gübreleri çok değerli olduğu gibi toprağı havalandırdıkları için mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayıp verimli tarım arazileri oluşturabilirler. Toprak içinde oluşturdukları tüneller, ayrıca tünelsiz bir toprağa göre yaklaşık 10 kat daha fazla suyu tutma gücüne sahiptir.
Öldüklerinde toprağa nitrat sağlarlar
Kırmızı Kaliforniya solucanları, sindirimleri sırasında besinsel maddeleri bir araya getirip sentezleyerek toprağa önemli bir verim sağlamış olurlar. Öte yandan öldüklerinde de nitrat sağlayıp protein bakımından toprağı zenginleştirirler. Yapılan tespitlere göre, bir solucan öldüğünde toprağa 8-10 miligram kadar nitrat sağlayabilir. Solucanların bir diğer özelliği ise ağır metallerle olan ilişkisidir. Çinko, civa, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller solucanlar tarafından kolaylıkla alınabilir. Özellikle civa ve kadmiyumun çabuk alınması solucanların en çok bilinen özellikleri arasında yer alır.
Leave a Reply