Bu zamana kadar sitemiz üzerinde Kırmızı Kaliforniya solucanına ilişkin birçok bilgi paylaştık. Solucanın özellikleri, beslenme şartları, hastalıkları, düşmanları, üremesi, gübresi ve bakımı bu başlıklardan sadece birkaçını oluşturuyor. Ancak bu yazımızda Kırmızı Kaliforniya solucanına sizlerle birlikte biraz daha yakından bakmak istiyoruz. Evet, bu yazımızın konusu solucanlarımızın anatomik yapısı… Kırmızı Kaliforniya solucanı ile ilgili bu kadar veri paylaşmamızdaki en önemli neden, elinizdeki solucanları ne kadar iyi tanırsanız, onlarla kurduğumuz bağın da o kadar sıkı olacağına inanıyor olmamız. Kırmızı Kaliforniya solucanının anatomisi ise ilk defa burada yer alacak.
Solucanların yaşamsal organı clitellum altında bulunur. Bu şerit solucanların tüm yaşamsal süreçlerinde belirleyicidir ve diğer türlerden ayırt edilmelerini sağlar. Bu şeridin altında, oldukça düzgün sperm vezikülleri, testis, yumurta kanalı, kesesi ves yumurtalık yer alır. Bunların arkasında ise besinleri mideye hazırlayan kursak (crop) vardır. Bunun hemen arkasında açık ve oval şeklinde bir tüpe benzeyen bağırsaklar bulunur. Anlattığımız bu beslenme kanalı ise delik veya anüsle tamamlanır.
Solucanın kalp sistemi basit bir yapıdır
Solucanın kalp sistemi, çoklu ve kompleks görünse de muazzam işleyen basit bir yapıdır. Öte yandan Kırmızı Kaliforniya solucanı, tüm vücuda kan pompalayabilen çoklu ve kompleks bir kalp sistemine sahiptir. Bize oldukça paradoksal gelen bu kalp sistemi aslında muazzam işleyen ve basit bir yapıdan ibarettir. Birçok bilim insanı solucanların toprağa uyguladıkları sistemi, modern rafineri tesislerinin ham petrole uyguladıkları sisteme benzetir.
Solucanlar nemli ciltleri ile soluk alıp verirler. Elinize aldığınız bir solucanı nazikçe sıktığınızda, derisinden minik damlalar şeklinde sarımsı bir serumun çıktığını görürsünüz. Bu serumun tıbbi değeri yüksek bir yağdan oluştuğu günümüzde bilinen gerçekler içinde yer alıyor. Bu maddenin özü ve yapısı konusunda hala bir takım deneyler sürerken diğer yandan da yıllardır solucan sıvısı kozmetik ve tıp alanında kullanılıyor. Bilim insanları, solucanların şeker ve nişastanı yanı sıra yağ ve etleri de sindirebildikleri sindirim sıvısının, daha büyük hayvanlarda bulunan pankreas sıvısı ile aynı kimyasal yapıya sahip olduklarını dile getiriyor. Ki düşünüldüğünde bu mucizeyi bir durumdur.

Kırmızı Kaliforniya solucanının anatomisi
Solucanlar, doğal habitatlarında kısalan, daralan ve uzayan kas sistemleri ile hareket ederler. Hareket halindeyken kısalan vücutları, toprağı çevreleyen pençe benzeri kılları ile demir atmış gibi tasvir edilebilir. Tünel kazma işlemi ise mukus salgılayarak gerçekleşir. Solucanlar rahatsız edildiklerinde açtıkları yağlı tünellerde hareket ederken küçük sesler çıkarabilirler.
Aynı zamanda bu tünellerde her hareket ettiklerinde hava akışını sağlayan bir biyolojik piston görevi de üstlenirler. Bilindiği gibi solucanları dişleri yoktur ve gıdaları ağızlarından içeri çekerler. Çürüyen sebzelerin ve hayvan gübrelerinin her lokması sindirim sisteminden geçirilmek üzere solucan tarafından içeri çekilir. Yine solucanların taşlık yapısında bir organı bulunur. Taşlıkta yutulan maddelerdeki besin değeri solucanlar için ayıklanır. Kalan yiyecekler ise kas hareketleri ile aşağılara doğru itilir. Bu atık maddeler de solucan dışkısını oluşturur.
Solucanlar, sindirim borusundan ibaret canlılardır
İlkel beyin formuna sahip solucanlar, sindirim borusundan ibaret canlılardır. Solucanlar erişkin yapıya kavuştuklarında yaklaşık 120 ila 170 arasında değişen halkaya sahip olurlar. Buna göre İlk halkada ağızları, son halkada ise kıçları bulunur. Aynı zamanda solucanların her bir halkası üzerinde dört çift kıl yer alır. Solucanların ağızlarının en uç tarafında ise ağızlarını kapatmaya yarayan bir kapakçık bulunur. Bu kapakçığa bilim insanları ‘prostomium’ adını vermişlerdir. Bu kapakçık ağza girmesi istenmeyen maddeleri otomatik olarak engeller. Solucanlar, ilkel beyin formuna doğru uzanan ve ağızlarının hemen yanından başlayan sinir yapısına sahiptir. Aslında solucanlar; ağız, yutak, yemek borusu, kursak, taşlık, bağırsak ve anüsten oluşan bir sindirim borusundan ibaret canlılardır.
Bu sindirim sistemi şu şekilde çalışır; yutak, besini ağız yoluyla emer. Besin, yemek borusundan geçip geçici depo kursağa iner. Taşlık gıdaları öğütür ve sindirilmesi için bağırsağa gönderir. Bütün sindirim sisteminden kalanlar ise anüs yoluyla dışarı atılır. Solucanlarda bulunan sindirim borusunun altı tarafı ise sinir kordunu ile kaplıdır. Bu kordon, ağzın hemen yanından başlayıp bir sinir düğümü formu oluşturmak için genişlemeye başlar ki, bu da bir çeşit ilkel beyindir.
Dokunma duyusu oldukça gelişmiştir
Dokunma duyusu oldukça gelişmiş olan solucanlar, bu duyu ile tat ve koku alır. Yine bilindiği üzere solucanların gözleri de yoktur ancak vücutlarının çeşitli yerlerinde ışığa duyarlı noktalar bulunur. Dokunma duyusu oldukça gelişmiş olan solucanlar bu duyu sayesinde tat alma ve koku gibi fonksiyonlarını da gerçekleştirirler. Daha önce belirttiğimiz gibi derisi ile nefes alan solucanlar, dışarıdan aldıkları oksijeni cilt yapıları ile küçük bir kan damarına taşırlar. Bu kan damarı veya başka bir ifade ile kan, oksijeni damar yoluyla vücudun diğer bölümlerine iletir. Daha önce de belirttiğimiz gibi derileri ile nefes alan solucanlar, derileri ile dışarıdan ihtiyaç duydukları oksijeni küçük bir kan damarına taşırlar. Kan ise oksijeni damarlar boyunca vücudun diğer bölümlerine iletir.
Solucanların derisi üzerinde bulunan küçük kıllar çekiş gücünü destekler
Solucanın derisinin altında iki ayrı kas sistemi bulunur. Bunlar; uzunlamasına, dairesel kaslardır. İleri gitmek isteyen solucan önce bir kas setine daha sonra da diğer kas setine komut vermek zorundadır. Vücut üzerinde bulunan ve geri çekilebilme özelliği de olan küçük kıllar ise çekiş gücünü destekler.
Çift cinsiyetli olan solucanlar, hem sperm hem de yumurta üretebilirler. Bir solucan yumurtası, diğer bir solucan spermi tarafından döllenir. Döllenme işlemi tamamlanan yumurta, toprak altında depolanan kapalı bir koza içinde bulunur. Yumurtalardan yaklaşık iki veya üç hafta içinde solucan yavruları çıkar. Genç solucanlar, ölçüleri dışında yetişkinlere benzer.
Kırmızı Kaliforniya solucanının anatomisi hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşın!
Leave a Reply