Kırmızı Kaliforniya solucanı, başta Amerika olmak üzere tüm dünyanın farklı bölgelerinde gölet ve bataklık ve çamur birikintilerinde yaşar. Diğer toprak solucanların daha zayıf ve narin canlılar olan bu solucanların, vücut ölçüleri ve yapıları çok ufaktır. Solucanın kalınlığı yaklaşık 0.75 santimetre, uzunluğu ise en fazla 10.5 santimetredir. Ön baş kısmı güçlü, kaslı ve kalındır. Kırmızı Kaliforniya solucanının ilginç yapısı ve kırmızı kaliforniya solucanının özellikleri hakkında bilmedikleriniz bu yazıda.

Kırmızı renkte olan solucanın arka kuyruk kısmı daha zacıf ve incedir. Baş bölümünde ağzı, kuyruk bölgesinin sonunda rektumu bulunur. Yetişkin bir solucanın ağırlığı ise 1.4-0.24 gram arasında değişir. Her çeşit toprakta yaşayabilme özelliğine sahiptir. Tek bekledikleri ise 40 dereceyi geçmeyen sıcaklıktır. Kırmızı Kaliforniya solucanı uygun yaşam koşullarında 0-20 dereceler yeterlidir. Böylelikle solucanlar üremeye geçebilirler.
Kırmızı Kaliforniya Solucanının Özellikleri
- Koyu kırmızı dış derileri vardır.
- Nefes alma işlerini derileriyle yaparlar.
- Günde bir gram yiyecekle beslenirler.
- Güneş ışığını hiç sevmezler bu durumda ölümlere yol açabilir.
- İyi koşullar sağlanırsa bir solucan beş yıl yaşar ve ortalama 1500 adet yumurta bırakabilir.
- Kırmızı Kaliforniya solucanı çift cinsiyetlidir
- Kırmızı Kaliforniya solucanı kırmızıya yakın halkalar halinde bölümleri olan, yarı saydam ve esnek bir vücut yapısına sahiptir.
Beslenmesi ve gelişimi
Kırmızı Kaliforniya solucanı beslenme şekli de ilginçtir. Büyükbaş hayvan gübresi ile beslenir. Bu mamanın içine konulan evsel atıklar mamanın kalitesini, dolayIsıyla alınacak solucan gübresinin kalitesini artıracaktır. Bazı besinler asit içerir, buna dikkat etmek gerekir. Kırmızı Kaliforniya solucanı asit içeren besinlerden uzak tutulmalı, bunları; limon, portakal, greyfurt, mandalina kabukları olarak saymak mümkün… Ancak Kırmızı Kaliforniya solucanı için en iyi besin ahır gübresidir.
Çift cinsiyetli olan solucanlar, bu sayede çabuk çoğalıyor
Bu maharetli solucanlarımız çift cinsiyetlidir. Çift cinsiyetli olan Kırmızı Kaliforniya solucanı, sperm ve yumurta üretebilecek fiziksel yapıya sahiptir. Solucanların karın kısmının ön tarafında bulunan 9- 12’lik boğumları arasında erkek ve dişi üreme organı deliği bulunur. Erkeklik organı gözenekleri kıl şeklindedir. Dişilik organı ise sırt bölgesine yakındır.
Üreyebilmek için birbirleriyle çiftleşmesi gereken solucanların, her biri koza içinde yaklaşık 1- 21 adet arasında solucan yumurtası bırakır. Kozadan çıkan solucan yavruları genel olarak ince bir iplik parçasına benzer. Fark etmek oldukça zordur yalnızca açık kırmızı renkli, sırt omurgaları ile fark edilebilirler. Yaklaşık 60 gün içinde yetişkin hale gelirler. Koza için uygun ortam sağlandığında yaklaşık üç ay arasında olup, mayıs ayı başlarından temmuz ayı sonuna kadarki dönemde her bir solucan yaklaşık 25 koza bırakabilir. Yetişkin yüz adet Kırmızı Kaliforniya solucanı, yaklaşık 120 gün sonunda sayılarını yaklaşık 28 katına çıkarabilir.
Leave a Reply