Kırmızı Kaliforniya solucanı üreme konusunu ele almak istedik. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler gösteriyor ki, Kırmızı Kaliforniya solucanı yaklaşık 4 ila 8 hafta içinde cinsel olgunluğa ulaşıyor. Yine bilim insanlarının solucanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar gösteriyor ki, uygun koşulların sağlanması halinde solucanlar arasında çiftleşme ve üreme bir yıl boyunca da sürebiliyor. Ancak en çok bilinen gerçekliğe göre; çiftleşme özellikle temmuz ve ekim ayları boyunca ılık ve nemli ortamda ve güneş doğmadan önce gerçekleşiyor.
Kırmızı Kaliforniya solucanı üreme
Birkaç saat boyunca süren bu aktivite her bir solucan açısından meydana gelen ayrı süreçler olarak değerlendirilmeli. Dış cinsel organları bulunmayan Kırmızı Kaliforniya solucanları, içinde spermlerin bulunduğu cinsel gözeneklerine sahiptir. Boşalmak isteyen doğurganlık bezleri harekete geçtiğinde iç güdüsel olarak solucanlar, şeritlerini bir arada toplayabileceği pozisyon arayışına girer.
Kokon üretimi yumurtalıkların olgunlaşmasıyla başlar
Bu şekilde hareketsiz en az 15 dakika kalan solucanlar, söz konusu sürede sperm değiş tokuşu işlemini gerçekleştirir. Anlaşılacağı üzere çift cinsiyetli olan solucanlarda çiftleşme süreci testisler olgunlaştığında meydana geliyor. Çiftler clitellumun yapışkan salgısı ve aynı anda aksesuar bezlerinin salgısı ile birbirlerine kenetlenir. Karşılıklı tohumlama adı verilen su süreçten sonra çiftler birbirlerinden ayrılır. Kokon üretimi ise çiftleşme sonrasında ve yumurtalıklar olgunlaşmaya başladığında meydana gelir.
Yüzeyde çiftleşen solucanlar dış uyarılara yanıt vermez
Öte yandan bazı türler çiftleşme için yüzeye çıkar ve çiftleşme yaklaşık bir saat sürer. Birleşme esnasında solucanlar dış uyaranlara yanıt vermezler. Başka bir ifade ile direkt dokunma veya ışığa karşı duyarsızlaşırlar. Çiftleşme esnasında bol miktarda mukus salgılanır ve birbirlerine sıkı şekilde baskı yapmaları nedeniyle sperm transferi başarıyla gerçekleşir. Karanlık ortamda solucanların çiftleşmeyi uyaran kimyasal bir madde olan ‘feromon’ salgıladıklarını düşünen bilim insanlarının bu konu üzerine çalışmaları devam ediyor.

Döllenme sırasında clitellumda renk değişimi gözlemlenir
Öte yandan clitellum içinde yumurta ve spermlerin yer aldığı kokonlar, bir madde salgılar. Bu süreç içinde citellumda renk değişimleri gözlemlenir. Buna göre citellum pembemsi renkten kırmızı renge kadar değişim geçirir. Çiftleşme sonrasında citellum solucanın etrafında bir halka şeklini andıran kokon salgılamaya başlar. İki mili metrelik kokon sürecinin tamamlanmasının ardından solucanın başucuna doğru kayar ve limon şeklini alır. Anlaşılacağı üzere döllenme de söz konusu kokon içinde gerçekleşir. Bu durum yumurta ve spermlerin kendi kendilerini döllenmelerini engeller.
Her kokon içinde 3 ila 15 adet doğurgan yumurta bulunur
Ardından solucanların etrafındaki halka yavaş yavaş şeklini kaybeder. Solucan, kendi yumurtasını ve eşinin spermlerini kokonların içine bırakır. Solucanlar kayarak hareket etmeye başladıkları zaman kokon uçları, içlerinde embriyonik solucanların gelişmeye başlayacağı limona benzeyen bir kuvöz gibi kapatılır. Her bir kokon içinde 3 ila 15 adet doğurgan yumurta bulunur.
Bu ilginç biçimlenmenin ardından üç hafta sonra, solucanlar çıkış yollarını yiyerek beslenmenin ilk adımını atarlar. Halihazırda kokon içinde döllenme sürecini tamamlayan yumurtaların bazı kaynaklara göre sadece bir tane bazı kaynaklara göre ise birkaç tane solucan çıkar. Diğer yumurtalar, gelişen solucan tarafından yiyecek olarak tüketilir. Kırmızı Kaliforniya solucanı üreme konusunda şimdilik söylenecekler bunlar.
Leave a Reply