Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar?

Home / solucan / Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar?

Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar? Solucan gübresi işine yeni başlayacak olanların en çok merak ettiği soruların başında bu soru geliyor. Özellikle kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde yaşayanlar için solucanların soğukta ne yaptığı kritik önem taşıyor. Bu soruya yanıt verebilmek için önce 4 bin 400 solucan çeşidi içerisinde hangi solucan ile üretim yaptığımıza bakmamız gerekiyor. Bu solucanların 2 bin 700 çeşidi toprak solucanı ve bunların toprakta yaşadıkları derinlik burada kritik öneme sahip. Topraktaki donma derinliği ile havadaki donma elbette ki farklı yaşanır.

Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar?
Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar?

Kırmızı Kaliforniya solucanları soğukta ne yapar?

Yüzeyde veya sığ yerlerde yaşayan Kırmızı Kaliforniya solucanı baktığımızda, ani bir soğukta derinlere inme fırsatı bulamayan solucanların doğal olarak öldüklerini söyleyebiliriz. Lakin, ani bir şok dalgası şeklinde değil de normal hava soğuması yaşandığında, diğer solucanlar gibi Kırmızı Kaliforniya solucanları da belirli bir seviyeye kadar derinlere iner ve kendilerini muhafaza ederler.

Bunun için vücutlarını gevşetmek yerine olabildiğince sıkı tutarak vücut yüzeylerini küçültür ve metabolizmalarını yavaşlatarak uyku moduna geçerler. Solunumu derileri üzerinden yaptıkları için nem oranı önem taşır. Soğukta gerekli nemi koruyabilmek için salgıladıkları mukozayı artırırlar. Azot ağırlıklı olan bu mukoza solucanların toprakla örtünmesini sağlar. Şartlar düzelince de tüm soğukkanlı hayvanlar gibi onlar da hareketlenmeye ve normal yaşamlarını sürdürmeye devam ederler.

Dondurucu soğukta solucanlar hayatta kalabilir mi?

Yapılan bir deneyde; soğuk havada, kapalı ortamda olan, ancak bir ısıtma veya yalıtım yapılmayan solucanlar 15 santimetre derinlere kadar indi. Üstte dört santimetre kalınlığındaki mama, kış ayları boyunca donmuş olarak durdu. Kış boyunca yığının altındaki sıcaklığı etkilememesi için sulama da yapılmadı. Deney sonucunda bir solucan ölümüne rastlanmadı, aksine az da olsa kokon üretimi ve yeni doğmuş solucanlar gözlendi. Fakat gübre üretimi durdu. Bundan dolayı kış aylarında birkaç kez mama takviye edildi. Sonuç olarak; soğuk havadan korkarak, bu havalarda solucan gübresi üretememe kaygısı taşıyanlar için bu deney önemli sonuçları ortaya çıkardı. Soğuk kış aylarında da gübre üretimine ve solucan sayısını artırmaya devam etmek isteyen üreticiler, bir ısıtma sistemi uygulayarak ya da taş yünü maddeler kullanarak yalıtım yapabilirler.

Isıtma sistemi ya da yalıtım yapmak istemeyen üreticiler de kokonlar sayesinde solucanlarının sürekliliğini sağlayabilirler. Solucanların bıraktıkları kokonlar, içindeki solucanları kış şartlarından korumayı sürdürür. Havalar ısınıp da yavru solucanlar için uygun şartlar oluşunca, kokonlar kuluçkadan çıkar. Tüm yetişkin solucanlar ölse dahi kalan kokonlar solucanların devamlılığını sağlar. Bizim önerimiz, üreticilerin kendi şartlarını iyi değerlendirmeleri ve gerekli tedbirleri uygulamalarıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.