Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi

Home / solucan / Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi
Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi

Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi konusu fazlasıyla önemli. Fernando Monroy ve bir bölüm bilim insanı İspanya’da Eisenia Fetida solucanlarının nüfus hareketlerinin mevsimsel etkileri üzerine araştırma yaptı. Büyükbaş hayvan gübresi içinde solucanların yaş ve olgunluk seviyelerine göre kategorize edildi.  Sınıflandırma üç ana grup üzerinde yapıldı.

Buna göre; üremeye hazır olgun solucanlar, genç solucanlar ve yumurta yani kokonlar şeklinde sınıflandırma yapıldı. Söz konusu araştırma yapıldığı zamanda ve alanda sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz sıcaklıkları sırasıyla 9, 8, 12 ve 16 santigrat derece olarak ölçüldü. En çok yağmurun ilkbahar, en az yağmurun kış mevsiminde yağdığı gözlemlendi. Sonbaharda ilkbahara yakın miktarda yağış düşerken, yaz mevsiminde ise kıştan biraz daha fazla yağış olduğu belirlendi.

Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi
Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi

Mevsimlerin Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerinde etkisi

Araştırma kapsamında solucanların tartılması ve sayılması sonucunda her mevsimin solucanların nüfus yoğunluğu, hareketi, vücut ağırlığı ve üremeleri üzerinde kayda değer etkisinin olduğu tespit edildi.  Buna göre solucanlar arasında en fazla nüfus yoğunluğu ve üreme etkinliklerinin özellikle ilkbaharda arttığı görüldü. Solucanların vücut ağırlığının da benzer şekilde ilkbahar mevsimin en yüksek seviyeye ulaştığı belirlendi. Kokon sayılarının da yine ilkbaharda en yüksek seviyeye ulaştığı gözlemlendi.

İlkbaharda kokon üretiminin arttığı gözlemlendi

Solucanların yaşlarına göre yapılan nüfus içindeki dağılımlarına ise şunlar tespit edildi. Üremeye hazır solucanların sayısının, genç solucanların sayının sonbaharda 11.4, kışın 1.4 kat olduğu, ilkbaharda 1.7 katı ve yazın 0.1 katı kadar sayıda oldukları kaydedildi. Yaz mevsimindeki olgun solucanların sayısındaki azalmanın, mama miktarının azalmasına bağlandı. Yaz mevsimi dışında üremeye hazır solucanların nüfus içinde baskın olduğu belirlendi. İlkbaharda ise kokon üretiminin artması ile yazın genç solucanların sayısında artış olduğu tespit edildi. Öte yandan, üremeye hazır olgun solucan başına düşen üretilen yumurta sayısının yıl boyunca değişmediği gözlemlendi. Araştırmada beklenmeyen gelişme ise en küçük yumurtaların, olgunluk çağındaki solucanların büyük ve ağır olduğu mevsimin kış aylarında olduğu görüldü.

Araştırmanın sonucunda Eisenia Fetida yani Kırmızı Kaliforniya solucanlarının; kaynakları, çevresel ve mevsimsel değişkenlere cevap verecek şekilde büyüme (vücut büyüklüğünün artması ve ağırlaşması) ile üreyerek nüfusun artması arasında paylaştırdığı sonucuna varıldı. Başka bir ifadeyle; kaynaklarını üremek için kullanmadıklarında Kırmızı Kaliforniya solucanın, vücut ağırlığının fazla üremenin hızlı olduğu sekanslarda ise vücut ağırlığının az olduğu anlaşılıyor. Bu araştırma kapsamında elde edilen sonuçların mamanın yeterli miktardaki organik atığın varlığına bağlı olduğu ayrıca vurgulandı.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.