Toplumlar, tarımsal faaliyet yaparken çevreye, doğal yaşama ve kaynaklara zarar verirler. Organik tarım işte tam da bu noktada bir kurtarıcı rolü üstleniyor. Tarım alanları kullanılan kimyasallar ile azalıyor. Üstelik bu tehdit sadece doğal kaynakları yok etmiyor. İnsan sağlığını, neslini de tehdit ediyor. Bir çok defa denenen, verimli tarım da denilen bu tarım modeli girişimcilerin gözdesi olmaya aday. Peki, başarıya ulaşan organik tarım nedir, avantajları nelerdir?

Organik Tarım Nedir?
Toprağa zarar vermeden, biyolojisini ve verimliliğini bozmadan üstelik insanlar için zararlı olabilecek bütün seçenekleri bertaraf ederek verimliliği arttıran, daha yararlı ürünler üretme hedefli uygulamalara organik tarım denir. Türkiye’de organik tarım tamamen yerli imkanlar ile başlamıştır. 1986 yılında ise ihracat amaçlı uygulamalara hız verilmiştir.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik tarımda önemli özelliklere sahip ürünler kullanılır. Bu ürünlerin en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz.
- Tohum
- Fide
- Fidan
Toprakta kullanılan tohumların radyasyon içermemesi gerekmektedir. DNA yapısına da müdahalede edilmemiş olması çok önemlidir. Organik tarım yapılırken kullanılan fide de kendi tohumlarından elde edilmiş olması gerekmektedir. Büyüme sırasında kimyasal ürünlerle desteklenmemiş olması çok önemlidir.
Bitkisel ürünler kullanıp bunun faydalarını görmek isteyen tüketiciler de organik bitkiler tercih ederler. Çünkü besinler genetiği değiştirilmemiş olduğu için sağlıklı ve doğa dostudur. Ayrıca genetiği ile oynanmış bitkiler demek sağlıksız hatta bazen ölümcül ürünler demek. Sağlıklı beslenmeye dikkat edenler organik ürünleri tam da bu yüzden tercih ederler. Bağışıklık sistemlerini kullandıkları doğal ürünler koruyacak ve hatta güçlendirecektir.
Organik tarım, faydalıdır .Ayrıca dolaylı olarak da olsa insan bedenini olumlu yönde etkiler. Çünkü bu tarım modeli sayesindehem doğa korunur hem de canlı sağlıkları. Su kaynakları ise böylece temiz, daha verimli ve de daha sağlıklı bir çevreyi besler. Ürün çeşitliliği ise fazladır. çeşitlilik kendisini korur. Var olmaya aday yeni çeşitlerin de önü açılır. Kırsal alanların, arazilerin ve insan sağlığının gördüğü zararlar minimize edilir. Bu sırada ise kırsal nüfus için yeni iş imkanları sağlanır. Sanayileşme ile fazlasıyla azalan istihdam sorunu çözülür.
Organik tarım da Kırmızı Kaliforniya solucanı da önemli bir yer tutar. Solucan gübresi organik tarımcıların adeta vazgeçilmezidir.
Leave a Reply