Solucan Gübresi

Home / organik gübre / Solucan Gübresi
Solucan Gübresi

Yıllarca zehirli kimyasalla zehirlediğimiz topraklar hepimizin. Zirai ilaç kalıntısı taşıyan ürünleri hep birlikte tüketiyoruz. Üstelik ortaya çıkan bu felaket için çiftçimiz kimyasal tedariklere tonlarca para harcıyor. Ne üretici ne de tüketici olarak buna razı olmak zorunda değiliz. Solucan gübresi ile üretici toprağını kirletip her yıl zarar etmeyecek, tüketici daha sağlıklı ve organik beslenecek. Küresel sermayenin bize dayattığı ve sırtımızdan zengin olduğu yöntemler değil. Artık doğanın bize hediye ettiği geri dönüşüm sürecinin parçası solucanlar ile çevreye saygılı, ekonomik değer yaratan, ekolojik solucan gübresi ile Türkiye kazanacak!

Zehirli kimyasallara karşı yeni bir savaş çağrısı: SOLUCAN GÜBRESİ

Türkiye’deki tarım alanlarının çoğu yarı kurak alanlardan oluşuyor. Ülke olarak sahip olduğumuz topraklarımızın organik madde içeriği oldukça düşük. Bu durum yıllardır kimyasal gübreleme yöntemi ile aşılmaya çalışılıyor. Söz konusu gübreleme yöntemleri içinde ise en çok tercih edilen azotlu gübreleme. Bunun sebebi ise, uygulanan mono kültürün yakılması sırasında toprakta yer alan organik maddenin de yakılması ve yararlı azotun giderek azalması şeklinde açıklanıyor. Fakat kullanılan azotlu gübrenin miktarı konusu da bilimsel bir zemine oturmuyor. Mesela; Birim alan bakımından en çok azotlu gübre Trakya Bölgesi’dir. Birim alana kullanılan yaklaşık gübre miktarı, Türkiye ortalamasının iki katını oluşturuyor. Yine bölgede gereksiz, aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımının giderek arttığı gelen haberler arasında yer alıyor. Konu ile ilgili başka bir dikkat çeken gerçek ise, Türkiye’de petrolden çok kimyasal gübreye yapılan döviz tahsisi tarımsal girdiyi yükseltmeye ve çiftçinin elini bükmeye devam ediyor.

Solucan gübresi artık devlet tarafından teşvik ediliyor

Öte yandan Türkiye’de tarıma tahsis edilecek arazi miktarı da giderek azalıyor. Tarım alanlarımızın ve azalan kırsal nüfusun artırılması ve birim alandan daha fazla ürün sağlamak başlıca gündem konularımız arasında bulunuyor. Hatta bu konuda son zamanlarda Tarım, Hayvancılık Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan Milli tarım projesinde bu konulara geniş yer verildi. Kimyasal gübreden, organik gübreye geçişi hızlandırmayı planlayan devlet yetkilileri, bu zamana kadar uygulanan yanlış tarım politikalarını terk etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda organik gübre kullanımını yaygınlaştırmaya, teşvik etmeye çalışan kamu oyuncuları, kimyasal gübre ve ilaçlamanın tüm kaynaklarımızı kirlettiği gerçeği ile karşı karşıya kaldılar.

Solucan gübresi, tarımda devrim yaratıyor

Çevre, toprak kirliliği ve buna bağlı olarak bitkisel ürünlerde gündeme gelen kirlenme ve diğer sorunların aşılması konusunda devletin attığı bu geç adım elbette yeterli değil. Üreticiler ve tüketiciler olarak bizim de bu milli davaya sahip çıkmamız gerekiyor.  Bu kapsamda çok yönlü etkisi olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış hayvan gübresi, yeşil gübre ve kompost gibi organik gübrelere yönelmeliyiz. Bu tip organik gübreler arasında ise en fazla öne çıkanı solucan gübresidir. Yıllardır toprakta bir devrim yarattığı bilinen solucanların, mucizevi etkilerinden faydalanmalıyız.

Solucan Gübresi
Solucan havuzları

Birim alandan daha fazla ürün elde etmek amacıyla kimyasal gübre ve ilaçlama ile yıprattığımız topraklarımızı azotlu kimyasal gübre kullanımı ile değil, solucan gübresi ile canlandırabiliriz. Amerika, Hindistan ve Kanada gibi ülkelerde toprakta azalan organik madde, kimyasal gübre ile değil, toprak solucanlarının tarımda kullanılması gibi alternatif yöntemlerle gideriliyor. Ayrıca, Kuzey Kaliforniya solucanı (Eisenia Fetida) kullanılarak, kimyasal gübrenin yarattığı tahribattan kurtulmak hedefleniyor.

Öldüren kimyasal gübreye karşı, yaşatan solucan gübresi

En yaygın kullanılan organik gübre çeşitleri: biohumus, yanmış hayvan gübresi,  kompost ve torftur. Atalarımız yüzyıllar boyunca tarım alanlarında hayvan gübresi kullandı. Taze hayvan gübresi halihazırda gübre olarak yararı ayrı bir tartışma konusudur. Çünkü yakıcı etkisi nedeniyle bitkiye yarardan çok zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Başka bir alternatif olarak yanmış hayvan gübresi de oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Fakat gerek kokusu nedeniyle gerekse gübre içinde bulunan patojenik mikro floralar, parazit yumurtaları ve ağır metaller bitki açısından hastalık potansiyeli taşır. Muhtemel zarardan kurtulmak içinse yine kimyasal ilaç kullanmak zorundasınızdır. Söz konusu ilaçlar ise bitkiye ve dolaylı olarak da ürüne geçmektedir.  Ancak 100 metrekarelik bir tarım arazisi için kullanılması gereken gübre miktarı, 600 ila 800 kilogramken, 60 ila 100 kilogramlık (ki 10 kat daha az) solucan gübresi kullanarak verimi artırıp, 3 ila 5 yıl tekrar gübreleme yapmak zorunda değilsiniz.

Solucan gübresi ile beş yıl gübreye para vermeyin 

Solucan gübresinin toprağa verdiği etki yaklaşık üç yıl boyunca kendini gösterir. Yıldan yıla toprağı canlandırır, iyileştirir. Çok özel kullanım şartları yoktur. İsteğe ve ihtiyaca göre kullanılabilir. Organik olması nedeniyle fazla kullanıldığında toprağa zarar vermez. Tohum ekiminden ürün sürecine kadar istenilen dönemde kullanılabilir. Üründe verim ve kaliteyi artırır. Solucan gübresinde bulunan insektisit etkisi ile yaprak biti ve meyve sineği gibi zararlılara karşı bitkiyi korur. Vermikompost; içinde  bitki açısından besin ve mikro elementler, enzimler, patojenik mikrop baskılayıcıları, vitamin bulunduran dengeli bir karışım, konsantre gübredir. Ayrıca kayda değer oranda hümik madde muhteva eder. Ayrıca vermikompost verim artırıcı, faydalı mikro organizma barındıran mikrobiyolojik özelliklere sahiptir. Toprak açısından son derece yararı NPK başta olmak üzere pek çok mikro elemente sahip vermikompost, bitkilerce alımı kolay minerallerin yavaş salınımlı olması nedeniyle de toprak yapısını güçlendirir. Topraktaki verimi yüzde 30 ila 240 oranında artırmayı başaran organik solcan gübresi, hasatta da 10 ila 15 gün erkencilik yaratır.

Sağlıklı ve erken çimlenme sağlar, tahıllarda kardeşlenmeyi arttırır, hububatta tane dolumunu arttırır. Tahıllarda protein oranını, yağlı tohumlarda yağ oranını arttırır. Diğer gübrelere oranla kokusuz ve tam anlamıyla çevre dostudur. Ayrıca solucan gübresi ile yetiştirilmiş ürünlerde hiçbir şekilde nitrat bulunmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İyi, sürdürülebilir veya organik tarımda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Kaliforniya solucanları tarımda devrim yapacak gibi!

Kızıl solucan ya da gerçek ismiyle Kırmızı Kaliforniya solucanı tarım sektörünce devrim yapıyor. Kimyasal gübre kullanarak tarlasının verimini düşüren çiftçilere yeni bir seçenek.sunuyor. Üstelik bu seçenek diğer gübrelerden daha ucuz, daha ekonomik. Bu gübreyi kullanarak tarlasını sürekli eken çiftçi maksimum 5 sene sonra gübre kullanmadan bile toprağını kullanabilme, maksimum verim alabilme seçeneğine kavuşuyor. Tarlada evrim derken tam da bunu kastediyorduk. Kırmızı mucize önümüzdeki yıllarda kendisinden daha da söz ettirecek ve tarımda devrim yaratacak.

Kızıl Solcan markasıyla bütün bu süreçlerde yanınızda olmaya, sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bizi her türlü destek için arayabilir, mail atabilirsiniz. Haber gurubumuza üye olursanız sizi sürekli yeniliklerden haberdar edeceğiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.