Solucan gübresi nedir, kimler için gereklidir?

Home / organik gübre / Solucan gübresi nedir, kimler için gereklidir?
Solucan gübresi nedir, kimler için gereklidir?

“Solucan gübresi nedir?” sorusunu soranlar için derledik. Kültür solucanı ailesinden gelen Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi, Türkiye’de son dönemde birçok tarımsal faaliyet alanında kullanılıyor. Sebze, meyve veya gıda atıklarının solucanlar tarafından öğütülerek, sindirim sisteminden geçmesiyle organik gübre oluşur. Vermicompost, solucan gübresinin dünyadaki yaygın ve bilinen adıdır.

Solucan gübresi nedir?

Yurt genelinde özellikle son yıllarda üretimi artan solucan gübresi pazarı büyümeye devam ediyor. Birçok insanın rahatlıkla elde edebileceği ve günümüzde her yerde üretilebilen Kırmızı Solucan gübresi, özellikle organik tarım yapan çiftçiler tarafından tercih ediliyor. Bu organik gübre çeşidi, verimliliği ve üreticiye sağladığı diğer faydaları sayesinde çiftçilerin öncelik vermeye başladığı gübreler arasına girdi.

Öte yandan Kırmızı Kaliforniya solucanı tarihi eskilere dayanan halkalı, boğumlu toprak solucanı türlerinden biri. Geçmiş çağlardan bu yana hayatını sürdüren Kırmızı Kaliforniya solucanı, uzun yıllar maruz kaldığı kimyasal gübre atıkları ve patojenlere karşı büyük bir savaş sürdürüyor. Solucan gübresi, solucanların dışkılarından elde edilir. Meyve, sebze ve bitkinin verimini, kalitesini dayanıklılığını artırır.

Solucan gübresi nedir
Solucan gübresi yeniden başlamaktır..

Kırmızı Kaliforniya solucanlarının yapısı

Kırmızı Kaliforniya solucanları, yediklerini öğütürken ve hareket ederken ‘sölom’ sıvısını salgılar. Bu yararlı salgı, Kırmızı Kaliforniya solucanlarını diğer parazitlerden korurken sölom sıvısı gübreye işler. Böylelikle elde edilen gübre patojenlere karşı bitkilerde direnç sağlar. Kırmızı Kaliforniya solucanı sindirim sisteminde; bitkiye yararlı bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratan doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunur.

Peki, solucan gübresi nedir neden bu kadar değerldiri? Bitki besinleri gübre içinde çözünmüş durumda ve bitkilerin hemen kullanabileceği formdadır. Aynı zamanda solucan gübresi, bitki gelişimi için önemli olan birçok organik bileşen ve bakteri içerir. Gübre, bitki gelişimini güçlendiren ve hızlandıran organik değerleri kapsadığından bitki üzerinde kullanıldığında hastalıklara karşı direnç sağlar. Böylelikle topraklarda kullanıldığında azot kazancını da yükseltir. Solucan gübresi, tüm bu özellikleriyle ile üretilen ve pazarlanan tarım ve sağlıklı gıdalar açısından değerli gübredir.

Tarım alanı azaldı, kimyasal gübre kullanımı arttı

Ülkemizde ters ve acı olan şu ki; tarım alanı azaldı fakat kullanılan kimyasal ve kimysal gübre miktarında artış kaydedildi. Tarım, Havyancılık Bakanlığı’ndan alınan verilere göre; Türkiye 2007 yılında 5,1 milyon ton gübre kullanırken, 2016 yılında bu rakam yüzde 16 oranında artışla 5.9 milyon oldu. Başka bir ifadeyle, yıllar geçtikçe hektar başına kullanılan gübre yüzde 19 oranında arttı.

Yanlışın yanlışla kapatılmaya devam ettiği Türkiye’de, bu artışı yaratan esas neden ise yanlış yani kimyasal gübre uygulamaları sonucunda toprağın verimsizleşmesi olarak açıklamak mümkün… Türkiye’nin kimyasal gübre kullanımının azaltılması, kompostlaştırma uygulamasına ivedilikle geçilmesine yönelik bir perspektifin belirlenmesi gerekiyor.

Solucan gübresi nedir?.. Solucan gübresi yeniden başlamaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.