Tarımsal üretimde yüzde 50 verim artışı sağlayan ve birçok avantajından dolayı çiftçilerin vazgeçilmez kaynaklarından biri haline geldi. Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün yaygınlaşıyor. Üretimin artması ve ticarileşmesi, gübre üretiminin belgelendirilmesi sürecini de zorunlu hale getirdi. Peki, solucan gübresi üretim belgesi nasıl alınır?
Solucan gübresi üretim belgesi nasıl alınır?
Ülkemizde ilk başlarda daha çok amatör olarak yapılan kırmızı Kaliforniya solucanı ve gübresinin üretimi, son yıllarda gelişerek yurttaki pek çok ilde büyük çaplı solucan çiftliklerinin kurulmasına neden oldu. Bu durum da beraberinde üretilen gübrenin belgelendirilmesi sürecini başlattı. Peki, solucan gübresi üretim tesisi nasıl belgelendirilir?

Gübreleri sınıflandıran düzenleme uygulanıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili yayınlanan yönetmeliğine göre, gübre tesislerinin belgelendirilme süreci çeşitli aşamalardan oluşuyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, üretilerek veya ithal edilerek piyasaya sunulan katı veya sıvı solucan gübreleri için üretici kararları var. Resmi Gazete’de yayımlanan “Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelik” kapsamında, Türkiye ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak sınıflandırıldığı, katı ve sıvı solucan gübrelerine yurt genelinde bir düzenleme getirildiği hatırlatılıyor.
Belgelerin 10 ay içinde alınması gerekiyor
Buna göre, 2011 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan “İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği” şöyle. Yönetmelik kapsamında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden (GKGM) işletme onay veya kayıt belgesi almak gerekiyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden de “Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelik” gereğince lisans ve tescil belgesi alınması şart.
Söz konusu belgelere sahip olmayan firmalar tarafından piyasaya solucan gübresi arz edilemeyeceği, bu nedenle adı geçen belgelere sahip olmayan firmaların gerekli belgeleri en kısa zamanda almaları gerektiği vurgulanıyor.
Tarım Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinin solucan gübresi işletmelerini tespit ederek, firmaları konu hakkında bilgilendirmeleri ön koşul. Bu belgelerin alınması için 10 aylık bir geçiş süresi vermeleri gerektiği, bu süre sonunda belgesiz faaliyetine devam eden tesisler için cezai işlemlerin başlatılacağı kaydediliyor.
Katı ve sıvı solucan gübresinin piyasaya sunulabilmesi için gerekli belgeler
Bakanlık, katı ve sıvı solucan gübrelerinin piyasaya sunulabilmesi için alınması gereken belgeleri şöyle açıklıyor:
1- 24 Aralık 2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği şöyle. Yönetmelik kapsamında GKGM’nden veya il müdürlükleri Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinden alınan İşletme Onay veya İşletme Kayıt Belgesi.
2- Üretim yapan bir firma nasıl olmalı konusundaki kararlar, 23 Şubat 2018 tarihli ve 30341 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi “Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelik” 7, 11 ve 12’nci maddesinde belirtilen belgelerle Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden (BÜGEM) alınan Üretim İzni, Lisans ve Tescil Belgeleri.
Bu belgelerin alınması için Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerektiği vurgulanıyor.
Solucan gübresi üretim belgesi nasıl alınır? konusunda sorunuz varsa bizi arayabilirsiniz.
Leave a Reply