Son yıllarda gerek kimyasal gübrede yaşanan fiyat artışı gerekse devletin organik gübreye geçiş politikaları kapsamında solucan gübresi üretimi ve kullanımına yönelik talepler giderek artıyor. Peki, Solucan gübresi üretimi için devlet desteği nasıl alınır? Özellikle solucan gübresi üretimine yeni başlayanların en çok sordukları soruların başında ise, üretime yönelik devlet desteğinin olup olmadığı ve söz konusu desteğin nasıl alınacağı konuları üzerine yoğunlaşıyor. Tarımsal üretimde organik gübre kullanımını önceleyen devlet, üreticilere destek veriyor. Makalemizde bu desteğin nasıl alınacağı ve izlenmesi gereken yol ve yöntemler üzerine sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Solucan gübresi üretimi için devlet desteği nasıl alınır?
Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üreticilerine destek vermeye başlayan devlet, geliştirilen projeye bağlı olarak kayda değer katkı sunuyor. Bu kapsamda, devlet desteği ile solucan üretim tesisi kurmak isteyen üreticilerin öncelikle solucan gübresi üretim sertifikasına sahip olmaları gerekiyor. Solucan üretim tesisi kurduktan sonra proje hazırlaması gereken üreticiler, ilgili kamu kurumuna başvurarak süreci başlatabiliyor. Yapılan başvurunun onaydan geçmesi durumunda da devlet desteği başlamış oluyor.
Lisans başvurusu yapılmalı
Kurulacak tesisin belgeleri tamamlandıktan ve başvuru yapıldıktan sonra üreticinin birtakım girişimlerde bulunması gerekiyor. Çalışma onayı aldıktan sonra bakanlığın isteyeceği belgeleri hazırlamak durumunda olan üreticinin lisans başvurusu yapması bir sonraki adımı oluşturuyor. Alınacak lisanstan sonra organik tarım sertifikası alması gereken üretici, ardından Bitki Koruma Şube Müdürlüğü’nün denetimine tabi tutuluyor. Söz konusu denetimi başarıyla geçen solucan gübresi üreticileri, elde ettikleri ürünü satışa hazır hale getirmiş oluyor.
Hangi adımlar izlenmeli?
Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üretmek isteyen çiftçi; öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı bir tesis kurmalı. Bu tesis kurulurken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. İlk olarak tesisin bulunduğu binayı yönetmeliğe uygun inşa etmek gerekiyor. Burada üzerinde durulması gereken nokta, temiz ve kirli alanları ayırmak şeklinde belirtiliyor. Bu iki alanda çalışan görevlilerin birbirinden bağımsız olmaları gerekiyor.
Alınması gereken ruhsatlar neler?
Ayrıca kurulacak binanın camlarında ve pencerelerinde sinekliklerin takılı olması, dikkat edilen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Anlaşmalı bir ilaçlama şirketi ile ayda bir ilaçlanması zorunlu olan bina, bazı ruhsatlara da ihtiyaç duyuyor. Bağlı olunan belediyeden alınan işyeri açma belgesi ve ruhsatı, zorunlu belgelerden birini oluşturuyor. Bu belgelerle birlikte görev alanındaki Tarım İl Müdürlüğü’ne de kayıt yaptırmış olmak gerekiyor. Bu kayıtla birlikte talep edilen belgelerin tamamlanması ile söz konusu bina kontrol ediliyor ve eksiklik çıkmaması durumunda çalışma onay belgesi elde edilebiliyor.
Leave a Reply