Solucan gübresinin bitkiler üzerindeki etkisi konusunda bir makale yazmak istedik. Bugün yurt genelinde üretilen solucan gübresi, her türlü bitkinin yetişmesi ve gelişmesi için gereken her türlü mineral ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Solucan gübresi değişik oranlarda baklagil, tahıl, sebze, meyve ve süs bitkileri başta olarak tüm ticari bitkiler üzerinde uygulanarak deneme üretimleri gerçekleştirildi. Son dönemde yapılan bilimsel denemelerde ise fidan yetiştiriciliği dahil olmak üzere solucan gübresinin bitkiler üzerinde yarattığı etki gözlemlendi. Buna göre solucan gübresi bitkilerin özellikle çimlenme, köklenme ve büyüme hızını artırdığı bilimsel olarak ispatlandı. Solucan gübresi üretim tesisi kurabilir miyim? diyenler bu makalemizi mutlaka okumalı.

Solucan gübresinin bitkiler üzerindeki etkisi
Solucan gübresini, bahçenizde veya balkonunuzda deneyebilirsiniz
Türkiye’de henüz tanınmaya başlanan solucan gübresi laboratuvar ortamında hayvansal atıklarından elde edilen organik gübreler ile kendine geniş kullanım alanı bulan ve tartışmaların odağında yer alan kimyasal gübrelerle karşılaştırıldı. Yapılan bu karşılaştırmalar domates, buğday, lahana, turp, bezelye, süs bitkileri ile fidan gibi birçok bitki üzerinde birden fazla denemeler yapıldı. Söz konusu deney ve araştırmalar bize; diğer gübrelere oranla solucan gübresi ile beslenen bitkiler, gözle görülür bir şekilde daha hızlı köklenip çimleniyor. Hatta meyve ve sebzelerin aroması daha kaliteli, tadı çok daha lezzetli.
Bu anlattıklarımız laboratuvar ortamında yapılan deneyler, siz de isterseniz 5 ila 6 saksı ile bahçenizde veya balkonunuzda aynı deneyi yapabilirsiniz. Bitkileriniz üzerinde kullanacağınız bir miktar sıvı veya katı solucan gübresi ile kendiniz de aynı sonuçları görebilirsiniz. Şayet böyle bir deney yapacaksanız, her çeşit bitkiden birer numune ekmenizi öneriyoruz. Bunların başında tahıllar, baklagiller, süs bitkileri veya havuç gibi toprak altında veya üstünde yetişen birçok ticari bitki çeşidi bulunuyor.
Sadece yüzde 5 kullanım bile fark yaratıyor
Solucan gübresi özellikle her türlü ticari bitki ve tarımsal ürünler üzerinde yalnızca yüzde 5 oranında kullanılması bile dikkat çekici iyileşme ve verim artışı sağlıyor. Soğanlı süs bitkileri üzerinde kullanılan solucan gübresi bu bitkilerde erken çiçeklenmenin yaşandığını ortaya koyuyor. Yine lahana üzerinde yapılan çalışmalarda düzenli solucan gübresi uygulanan toprak üzerinde yetiştirilen ürünlerin, çok daha hızlı büyüdüğü ve olgunlaştığı, aynı zamanda verimin belirgin şekilde arttığı gözlendi.
Solucan gübresi yaklaşık yüzde 30 verim artışı sağlıyor
Solucan gübresinin bitkiler üzerinde deneyimlendiği birçok test ve örnek verilebilir. Kısaca, solucan gübresi bugün itibarıyla binlerce bitki üzerinde denendi. Yapılan sonuçlar, diğer organik veya kimyasal gübrelere oranla solucan gübresinin iyileştirici etkisini birçok kez gözler önüne serdi. Solucan gübresi tatbik edilen bitkilerdeki verim artışı bitkinin cinsine değişmekle beraber her türlü bitkide yaklaşık yüzde 30 artırdığı kaydedildi. Öte yandan organik olması ve aşırı su tutma özelliğine sahip olan solucan gübresi, bitkilerin sulanma sürecinde üreticiye yüzde 40 oranında tasarruf sağlayarak toprağın nemli kalmasına katkı sağlıyor.
Asıl mucize solucanların sindirim sisteminde gizli
Ancak hemen bu noktada belirtmek gerekir ki, tüm bu gelişmelere sadece organik atıklar sebep olmuyor. Burada asıl mucize Kırmızı Kaliforniya solucanları sindirim sistemidir. Sİndirim sisteminde yer alan onlarca enzim gübreye geçirmesi ile elde ediliyor. Fermente edilmiş büyükbaş hayvan gübresi ve organik atıklar ile hazırlanan kompost, solucanların sindirim sisteminden geçmediği takdirde tek başına bitkileri besleyecek mineral veya enzime sahip değil. Kimyasal gübre bitkilere orantılı şekilde vermeniz gerekir. Oysa solucan gübresini istediğiniz kadar verebilirsiniz. Çünkü solucan gübresi kimyasal gübre gibi fazla verildiğinde bitkiye zarar vermez. Hatta hiç toprak kullanmadan tamamen solucan gübresi üzerine bitki ekebilirsiniz.
Leave a Reply