Kentsel gelişim ve değişim, sosyal hayatımızda yeşil alan ve peyzaj uygulamalarını daha görünür hale getirdi. Spor sahalarında, okul bahçelerinde, alışveriş merkezlerinde, golf sahalarında, kent parklarında ve pek çok alanda çimlendirme ve çiçeklendirme faaliyetleri ve peyzaj uygulamaları yapılmaktadır. Uygulama yöntemleri mevsimsel etkiler ve yerel özellikler nedeniyle çeşitlilik göstermektedir. Bu eşsiz ve çok renkli görselliğin devamlılığı için elbette bir altyapı ve hazırlık süreci olmalıdır. Buradaki en önemli unsur ise kullanılan toprağın kalitesi ve sağlığıdır.
Solucan gübresi, organik ve doğal bir gübredir. Toprakları organik madde açısından oldukça zenginleştirip besleyebilen bir içeriğe sahip olan solucan gübresi içinde bulunan sölom sıvısı ile mikrobiyal popülasyonlar için optimum bir ortam oluşturur. Topraktaki mikrobiyal çeşitlilik ve popülasyon miktarlarını artırır. Toprağın katyon ve anyon dengesini kurar, mevcut bulunan ya da sonradan verilen makro ve mikro elementleri şelatlayıp bitki kökleri tarafından alınabilmesini kolaylaştırır. Çimlerin kök/kitle miktarını arttırarak daha dolgun, parlak, yeşil, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Öte yandan solucan gübresi, zengin ve doğal içeriği ile toprağın organik madde miktarını artırıp toprak florasını iyileştirir. İçeriğindeki mikoriza ve yararlı bakteriler ile biyolojik faaliyetleri artırarak yararlı faunanın oluşmasına katkı sunar. Köklerin hızla büyüyebilmesi ve daha fazla beslenebilmesi için meris tematik dokunun oluşumunu hızlandırır. Çimlerin saçak ve yan kök gelişimini tetiklerken kardeşlenmeyi kayda değer oranda artırarak güçlü ve dolgun bir çim oluşmasını sağlar. Solucan gübresi içinde yabancı ot tohumu barındırmaz ve kokusuzdur. Kimyasal olmadığı için uygulama sırasında veya sonrasında kullanıcılara ya da diğer canlılara karşı zararlı bir etkisi yoktur. Bu özellikleri ile solucan gübresi özellikle çim alanları için son derece güvenilir uygun bir gübredir.
Solucan gübresinin aktif maddesi olan sölom sıvısı, solucanların toprak altında yaşamlarını sürdürebilmek ve hareketliliklerini kolaylaştırmak amacıyla dış yüzeylerini kayganlaştırarak, kendilerini hastalıklara ve zararlılara karşı güçlendirmek için salgıladıkları sıvıdır. Bu sıvı mikro granül haldeki dışkılarında da mevcuttur. Bir dizi teknik ve hassas yöntemlerle endüstriyel ve standart anlamda üretilerek elde edilen katı solucan gübresi, organik ve etkili, ticari değeri yüksek bir gübredir. İşte bu özellikleri ile solucan gübresi aşırı soğuk ya da aşırı sıcaklarda stres şartlarına karşı çimleri güçlendirerek olumsuz etkileri ciddi oranda azaltır.
Yine katı (granül) haldeki solucan gübresi, içeriğinde bulunan spesifik antagonistik etkiye sahip özel mikroorganizma florasının varlığı ile toprağın yararlı mikro organizma faaliyetlerini ve popülasyonunu artırır. Bu sayede, çim alanlarında toprak altı ve üstü hastalık patojenlerine ve toprak üstü zararlılara karşı direnci arttırır. Çimlenme sırasındaki ve sonrasında etkili hastalık patojenlerini baskılar. Özellikle golf sahaları ve futbol sahaları gibi geniş çim alanlarında, hastalıklar için fungisit, zararlılar için insektisit ve yabancı otların kontrolünde kullanılan herbisit uygulamalarını azaltır.
Çimde solucan gübresi uygulama şekli
Katı solucan gübresi, çim alanları için toprak hazırlığı sırasında toprak ile karıştırılarak kullanılabildiği gibi, hazır çimde veya çıkmış, yıpranmış veya basılarak kullanılan alanlarda da üstten uygulama yapılabilir. Üstten uygulamalar, akşam saatlerinde önerilen miktarlarda gübre serpilerek, üzerine bol sulama yapılır. Bu sayede gübrenin toprak seviyesine ve kök bölgesine ulaşması sağlanır. Süs bitkilerinde saksı için hazırlanacak karışımlar yerine, katı solucan gübresi önerilen miktarda toprakla karıştırıldığında; çimlenme hızı, fide büyümesi ve gelişimi açısından diğer karışımlara göre hem daha ekonomik hem de daha yararlı olur. Pek çok zenginleştirilmiş saksı karışım materyalleri 2-3 hafta içinde besinlerini kaybederken, katı solucan gübresinde ise saksı içindeki besin kaynağı varlığını diğerlerine göre 3-4 kat daha uzun süre korunmaktadır. Bu nedenle, aynı miktar saksı toprağı için diğer karışımlardan çok daha az miktarda katı solucan gübresi yeterli olacaktır.
Katı solucan gübresi sera ve saksı toprağı olarak kullanılabilecek en mükemmel karışım materyalidir. Toprağın PH dengesini düzenler, varsa tuzluluğunu giderir, toprak partiküllerine tutunarak havalanmasını sağlarken, su tutma kapasitesini artırır. Bu özelliği ile de daha az su isteğini gerektirir. Yavaş salınımlı özelliğiyle topraktaki kalıcılığı ve etki devamlılığı 6-7 aydır. Çim alanlarında sonbahar aylarında yapılacak uygulamalar ile zorlu kış şartlarında toprak ısısının korunması sağlanarak köklerin dolayısıyla çimlerin soğuk iklim koşullarından daha az etkilenmesi sağlanır. İlkbaharda yapılacak uygulamalarıyla da, çimlerin zorlu yaz aylarında sağlıklı, daha dolgun ve daha yeşil olması sağlanmış olur.
Çimde yamalama yaparken solucan gübresi nasıl uygulanır?
Yapılacak ilk şey, solucan gübresinin çim biçme sonrasında yüzeye serpilmesi olacaktır. Çimlerin boyu kısa iken serpilen gübre toprağa daha hızlı ve rahat bir şekilde erişebilecektir. Gübre serpildikten sonra ayrıca bir de sulama yapacak olursanız gübrenin toprağa nüfuzu çok daha kolay ve etkili olacaktır. Bir kez toprakla temas ettikten sonra solucan gübresindeki besinler, humus ve besin elementleri doğal olarak gübreden toprağa doğru geçmeye başlayacaklardır.
Leave a Reply