Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir?

Home / organik gübre / Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir?
Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir?

Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir? konusunda bilgileneceğiniz bir makale. Tarımsal üretimde en çok tercih edilen organik gübre çeşitleri; biohumus, torf, kompost, yanmış hayvan gübresi olarak biliniyor. Bunun yanında değişik toprak karışımları da organik gübre olarak değerlendirilebilir.  Ancak bu organik gübre çeşitleri de torf veya değişik minerallerle oluşturulur. Tarımda eskiden beri en çok kullanılan gübrenin hayvan gübresi olduğu bilinir. Bu atalarımızın bildiği tek gübre çeşidiydi.

Bitkisel üretimde taze hayvan gübresi, toprak ve üzerinde yetiştirilen bitki için son derece zararlıdır. Ne kadar yakılmış olursa olsun yanmış gübrenin içinde; parazit yumurtaları, ağır metaller, zararlı mikro organizmalar ve patojenik ot tohumları bulunur. Bunlarda bitkiye ve toprağa birçok hastalık taşınmasına neden olur. Üretici veya çiftçi meydana gelen bu durumdan toprağını ve bitkisini kurtarmak için kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalır.

Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı

Düzenli kullanılan solucan gübresi çiftçinin maliyetlerini düşürür

Solucan gübresi ise düzenli kullanıldığında toprağı her türlü zehirli atıktan temizler.  Toprağa düzenli olarak uygulanan solucan gübresi toprağın verimi artırır. Orta vadede kimyasal atıklardan temizlenen, azot ve PH seviyesi normal seyrine gelen toprak, 3 ila 5 yıl tekrar gübre kullanımını ortadan kaldırır. Fakat hayvan gübresi, çiftçi tarafından her yıl kullanılması gereken ve ekstra maliyet yaratan bir unsurdur.  Halihazırda girdi maliyetleri yüksek olan bunun altında ezilen çiftçi, maliyet kalemlerine her yıl yenisi eklemek istemez.

Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir?
Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı nedir?

Artan kentleşme, nüfus, sanayi, teknoloji ile dünya ülkelerinin sağlıklı ve doğal ürüne erişimi her geçen yıl zorlaşıyor. Söz konusu nedenler kapsamında toprağın kalitesi ve verimi düşerken, insanların güvenilir gıdaya yönelik ihtiyaçları artıyor. Bu durumda toprağın eski gücüne ulaşabilmesi için toprakta ve bitkisel üretimde ivedilikle solucan gübresi uygulamasına geçilmelidir. Çünkü solucan gübresi içinde bulunan değerli elementler ve yararlı mikro organizmalarla toprağın güçlenmesine katkı sağlar.

Humus ve humusun özellikleri

Hayvansal ve bitkisel yapıların meydana getirdiği işlemlerle oluşan humusta; tuz, karbonhidrat, protein, vitamin ve birçok biyolojik element bulunur. Humusun içinde bulunan çözünür elementler bitkinin ihtiyacı dahilinde hazır bulunur. Başka bir ifadeyle bitki için hazır bulunan çözünür elementler, suda kaybolmaz, yok olmaz. Humus sahip olduğu yüzde 75 su tutma özelliğiyle, bitkinin kuraklığa olan direncini artırır. Yani bu özellikleri ile topraktaki humus miktarı ne kadar çoksa, toprağın verimi de o kadar yüksek olur. Element akışını dengeleyen humus, topraktaki biyokimyasal ve fiziksel süreci hızlandırır.  Bu özellikleri ile toprağa uygulanan humus, yararlı mikropların ve metabolik süreçlerin uygunlaşmasına olanak tanırken toprağı verimini de artırır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.