Solucan gübresi, bir solucan çeşidi olan Kırmızı Kaliforniya solucanının beslenmesi ve gübresinin alınması ile elde ediliyor. Solucan gübresinin özellikleri ve yararının bilimsel olarak desteklenmesi nedeniyle ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Kimyasal gübre kullanımının yaygınlaşması ile hasat edilen sebze ve meyveler organik olmaktan uzaklaştırarak, sağlığımıza zarar verir hale geldi. Bu nedenle kimyasal gübre yerine organik bir gübre olan solucan gübresi kullanılması üretici ve çiftçi açısından son derece mantıklı ve ekonomik bir edim olarak kabul ediliyor. Peki, Solucan gübresinin faydaları nelerdir? Solucan gübresi nerelerde kullanılır?

Solucan gübresinin faydaları nelerdir?
Kırmızı Kaliforniya solucanı yetiştirilerek solucan gübresi oluşur ve bu gübrenin yararları şöyledir: Kırmızı Kaliforniya solucanı yüzde 100 organiktir. Zararlı kimyasal madde içermez ve kullanırken herhangi bir şeyle karıştırılması gerekmez sade olarak kullanılır. Öte yandan bitki büyümesini hızlandırması, geliştirmesi ve sağlıklı bitki oluşumunun sonucunda ürün verimi de artar. Bitki büyümesini gelişmesini ve verimli olmasını hızlandırır. Tohumların büyümesini teşvik ederek, bitkinin daha çabuk ve kuvvetli büyümesine olanak sağlar.
Kırmızı Kaliforniya solucanı üzerine çalışmalar
Ohio State Üniversitesinden Clive Edwards’a göre, bitki büyümesini arttırmasının yanı sıra elde edilen mahsulü de arttırır. Edwards solucan gübresinin etkileri ile ilgili domates, biber ve çilek üzerinde bir deney yaptı. Deney sonucuna göre, solucan gübresi ile gübrelenen bitkilerden, sentetik kimyasal gübreler ile gübrelenen bitkilere göre daha fazla verim elde edildi.
Kırmızı Kaliforniya solucanın özellikleri
İçeriğindeki besleyici yaralı geliştirici maddeler bitkilerce basit olarak bünyesine alınır. Solucan gübresinin en önemli faydalarından biri, bitkilerin kökleri tarafından çok kolay bir şekilde emilmesi. Kimyasal gübrelerin aksine içerdiği solucan mukusundan dolayı topraktan kolayca akmaz. Böylece bitkilerin besin maddelerini emmesi için daha fazla zamanı olur. Bakteriler tarafından zenginleşmiş bir gübredir.

Solucan gübresi nerelerde kullanılır?
Gübre, solucan gövdesinden geçerken çeşitli mikroorganizmalarla ve bakterilerce zenginleşir. Bu bakteri ve mikroorganizmalar bitkilere hastalıklara karşı direnç kazandırır ve bazı bitki zararlılarını uzaklaştırır. Bitkilerin daha sağlıklı besleyici ve lezzetli olmasını sağlar. Sağlıklı kök oluşumunu sağlar.
Solucan gübresinin toprağa serpilmesiyle bitkinin kökleri de yararlanır. Bitkinin su tutma kapasitesini arttırır. Özellikle kuraklık yaşanan bölgeler için su tutma özelliği çok faydalı . Su sorunu yaşanan bölgelerde su tutma kapasitesi özelliği sebebiyle bitkinin nemli kalmasını sağlar.
Leave a Reply