Solucan Gübresinin kullanım alanları

Home / organik gübre / Solucan Gübresinin kullanım alanları
Solucan Gübresinin kullanım alanları

Türkiye’de katı ve sıvı olmak üzere iki farklı kategoride üretimi yapılan solucan gübresi, bitkilerin yetişmeleri sürecinde ihtiyaç duyduğu her türlü zengin minerali karşılayacak konumda bulunuyor. Daha önce denenmiş ve verim açısından güçlü bulgulara rastlanmış olan solucan gübresi, kullanım alan, miktarı bakımından değişiklik gösteriyor. Buna göre belirtilmiş olan miktarlarda solucan gübresi kullanarak; meyve, sebze, baklagil ve süs bitkileri olmak üzere tüm ticari bitkiler üzerinde uygulanabilir. Solucan gübresinin kullanım alanları konusunda sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Solucan Gübresinin kullanım alanları

Solucan gübresi, tamamen bilimsel verilere dayanarak, gerçek ve eş zamanlı kullanım alanları üzerinde test edilmiştir. Fidan yetiştiriciliği dahil olmak üzere bitkilerde çimlenme, köklenme ve büyüme hızını kayda değer oranda artırmıştır. Uygulamalar gözlem ve deneye dayalı gerçekleştirilmiştir. Uygulamaların yanı sıra solucan gübresi piyasada yoğun olarak kullanılır. Önce toprağında daha sonra topraktan elde edilen bitkisel ürünün kirlenmesine neden olan kimyasal gübrelerle de karşılaştırılmıştır. Bu bilimsel karşılaştırmalar yapılırken; domates, süs bitkisi, lahana, buğday gibi birçok bitki üzerinde denemeler yapılmıştır. Birebir yapılan tüm karşılaştırmalar sonucunda solucan gübresinin zengin mineral değerler, yüksek PH oranı toprak ve bitkilerle mükemmel uyumu ispatlanmıştır. Bu kapsamda solucan gübresi ile beslenen bitkilerin, diğer uygulama ve gübrelere oranla daha hızlı köklendiği, sebze ve meyvelerin tat ve aroma bakımından zenginleştiği ortaya çıkmıştır.

Solucan gübresi su tutma özelliği ile yüzde 40 oranında tasarruf sağlar

Özellikle tarımsal ürünler ve ticari bitkilerde sadece yüzde 5 solucan gübresi takviyesi bile gözle görülür şekilde verim artışı ve iyileşme sağlanmıştır. Buna ilave, solucan gübresi verilen soğanlı süs bitkilerinin daha kısa sürede Solucan Gübresinin kullanım alanlarıçiçeklendiği belirlenmiştir. Yine lahana üzerinde yapılan bir deneyde toprak üzerinde yetiştirilen ürünlerin, diğerlerine oranla daha hızlı olgunlaşma kaydettiği görülmüştür. Bu konu ile ilgili birçok örnek sıralanabilir. Solucan gübresi tatbik edilen ticari bitkilerde verim artışının bitkinin cinsine göre değiştiği gözlenmiştir. Ancak buna rağmen ortalama en az yüzde 30 başarı kaydedilmiştir. Yüzde yüz su tutma özelliğine sahip solucan gübresi, sulama sürecinde yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağladığı ve toprağın daima nemli kalmasını sağlamıştır.

Kırmızı Kaliforniya solucanı ve gübresine yönelik olarak bu bilimsel deneyler başka bir gerçekliği de gözler önüne serdi. Solucan gübresini bu kadar değerli yapan gerçeklik ise sadece organik atıklar değil, aynı zamanda solucanın yapısında bulunan zengin emzimin gübre yoluyla toprağa geçirmesini sağladığı kesinleşti.  Organik atıklar ve hayvan gübresi ile hazırlanan kompost, solucanın sindirim sisteminden geçmediği takdirde gerekli enzim ve mineralle ulaşamaz. Buna göre söz konusu doğal döngünün nihayetlenmesi için kompostun, solucanlarca tüketilmesi ve sindirim sistemlerinde geçmeleri gerekiyor. Yaygın olarak kullanılan kimyasal gübre belli oranlarda bitkiye verilirken, solucan gübresinde bu yönde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Çünkü solucan gübresi tamamen organik olması nedeniyle bitkiye hiçbir şekilde zarar vermez.

Solucan gübresinin kullanım alanları hakkında sizi bilgilendirmeye çalıştık. Bu işi yapmak istiyorsanız solucan fiyatları incelemenizi bekliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.