Solucanların hızlı çoğalması, solucanların sağlıklı çoğalması üreteceğiniz gübre kalitesini bire bir etkiler. Solucanların sağlıklı şekilde çoğalmaları birçok değişkene bağlı olarak değişir. Bu nedenleri; üreme, solucan ırkı (safkan olup olmaması), sıcaklık, nem, mamanın PH değeri, nüfus fazlalığı, besin kalitesi olarak sıralamak mümkün. Bunları arasında özellikle besin kalitesi oldukça büyük önem arz ediyor.
Besin ne kadar doğru koşullarda ve doğru içerikle hazırlanırsa solucanların tüketeceği mama da o kaliteli olacaktır. Bu da elde edilen solucan gübresini etkileyecektir.

Solucanların hızlı çoğalması
Solucanlar için faydalı mama üretimi nasıl olmalı
Mamanın besin değerinin içeriği, olgunlaşma zamanı, kaliteyi oluşturan kayda değer öğelerin başında geliyor. Doğru şekil ve içerikte hazırlanan solucan mamasının PH’ı nötr olmalıdır.
Diğer türlere göre asit/baz farkına toleranslı olan Kırmızı Kaliforniya solucanı, verilen mamada eğer fazla asidik veya bazik durum söz konusu ise, salgıladığı sıvı ile atıkların asit düzeyini nötrleştirebilme yeteneğine sahiptir. Fakat bu durum solucanların fazladan enerji sarf etmesi anlamına geliyor.
Solucan maması istenilen normlarda ve iyi kalitede hazırlanmalıdır. Başka bir ifade ile mama içindeki doğal hormonlar, sindirime uygun formdaki besinler solucanların hızlı ve etkin tüketimine ve buna bağlı olarak daha sağlıklı şekilde büyümelerine olanak tanır.
Solucanların sağlıklı çoğalması
Kokonlardan çıkan hazine
Özetle solucanların hızlı çoğalmalarına imkan sağlayan en önemli harici etken maddesinin mama kalitesi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İdeal sıcaklık (20 ila 25 santigrat derece), mama, ve uygun beslenme koşulları sağlandığında Kırmızı Koliforniya solucanı yavruları 21 gün kuluçkada kaldıktan sonra kokondan çıkmaya başlar. Her kokondan yaklaşık üç yavru solucan çıkar. 9 ila 10 hafta içinde yavru solucanlar olgunlaşarak cinsel erginlik sürecini tamamlar. Yaklaşık altı ay içinde ise ağırlıkları iki grama ulaşarak yetişkin hale gelirler.
Kırmızı Kaliforniya solucanları üzerinde yapılan bir takım araştırmalar gösteriyor ki, yetişkin veya yavru solucanların yaşam ömrünü tamamlamalarında solucanların arasındaki çiftleşme eğiliminin azalması, yavruların farklı nedenlerden kaynaklı çabuk ölmeleri, uygun koşulların sağlanamaması, yetersiz beslenme ölümler üzerinde etkili oluyor.
Yapılan gözlemlerde, minimum koşullarda bir yılda 8 ila 12 kat (erişkin ve yavrular ile birlikte), en uygun koşullarda ise 20 ila 25 kata kadar çoğalabilen solucanlarda, yukarıdaki koşulların sağlanması ve iyi kalite mama kullanılması solucanlarınızın beklentilerinizin ötesinde bir katsayıyla çoğalabilme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Solucanların hızlı çoğalması ve solucanların sağlıklı çoğalması konularında sizi bilgilendirmek istedik Daha detaylı bilgi için solucanların üreme hızı nasıl artar yazımızı da okumanızı öneririz.
Leave a Reply