Solucanlarınızı nasıl çekebilirsiniz? Stokta yeterince solucan gübresi varsa ve kullanıma hazır olduğunu düşünüyorsanız ya da solucan sayınız çok fazla artmışsa solucanların bir kısmını ya da tamamını farklı bir yatağa almanız gerekir. Bu işlemi yapmak için birçok farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralamak mümkün;

Solucanlarınızı nasıl çekebilirsiniz?
1- Elle ayırma:
Küçük alanlarda için kullanılabilir kolay bir metottur. Solucanlar gübrenin içinden elle tek tek ayrılır ve daha önceden hazırlanan yeni yerine fazla bekletilmeden konulur. Bu şekilde istenilen sayıda solucan ayrıştırılabilir ve çok miktarda gübre alınabilir.
2- Besin yerine hareket ettirme:
Solucanlar ihtiyaçları gereği yeni besine doğru hareket eder. Solucan yetiştiriciliğinde iki yol seçilir. Bunları da kasa ve yönelim yöntemi olarak ifade edebiliriz.
a- Kasa yöntemi:
Hasattan birkaç gün önce yatağa yem verilmez ve nemli mama içeren delikli kasalar hazırlanır. Hasat günü bu kasalar yatağın üzerine bırakılır. Solucanların kasanın içine girme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamaması konusunda emin olmak gerekir. Hasat edilecek solucan sayısına göre kasalar yaklaşık yedi gün arasında yatakta tutulur. Bir müddet sonra sistemden alınan solucanlar yeni beslenme yerine aktarılır. Bu suretle solucanlar hiç rahatsız edilmeden zarar görmeden hasat edilebilir. Öte yandan elinizdeki tüm solucanları hasat edebilmek için yeterli miktarda kasa kullanılmalıdır. Bunu da göz ardı etmemek gerekir.
b- Yönelim yöntemi:
Bu yöntemde, mama hasat edeceğiniz ürünün tersine eklenir ve bu yüzden solucanlar yeni, taze mamaya gider ve bu suretle hasat edeceğimiz üründen uzaklaşır.
3- Elek:
Solucanları da içerilen gübre ebatlarına göre eleklerden geçirilir. Bu şekilde farklı büyüklükte olan gübreler ayrı yere, solucanlar ayrı yere toplanır. Toplanan solucanlar mümkünse hiç bekletilmeden yeni hazırlanan yataklara konulur. Bu metot solucanlar için çok sarsıntılı olduğundan solucanların yeni besin alanına alışması biraz zaman gerektirebilir.
4- Saf solucan gübresi elde etme:
Bu yöntemle safkan solucan gübresi elde etmek amacıyla solucanlar yatakta bırakılır. Sulama ve yemleme yapılmaz. Solucanlar yatağın içindeki tüm organik maddeyi böler, parçalar. Fakat nem ve yiyecek eksikliğinden ötürü solucanlar ölür. Bu yöntem yüksek saflıkta solucan gübresi elde etmeye yarar ancak solucanları öldürmesi ve sürekli yenileme gereği için fazla tercih edilmez.
5- Kontrollü saflık yöntemi:
Bu yöntemde solucanların büyük bir bölümü bahsettiğimiz yöntemlerden birini seçerek yatak dışına çıkarılır ve yeni besin yerlerine konur. Çok az miktarda solucan yatakta bırakılarak elinizde kalan organik maddelerin parçalanması sağlanır. Anlattığımız diğer yönteme göre, az miktarda saf gübre üretilir fakat kaybedilen solucan sayısı daha az olur.
Solucanlarınızı nasıl çekebilirsiniz? Solucanlar nasıl sayılır? sorularına yanıt vermeye çalıştık.
Leave a Reply