Organik gübre çağı başladı

Home / organik gübre / Organik gübre çağı başladı
Organik gübre çağı başladı

En kolay solucan gübresi üretimini sağlayan Sürekli Akış Sistemi, üreticinin manuel çalışmanın dışına çıkararak; yorulmasını engelleyen, zaman, iş gücü ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojik bir sistem. İşinizi biraz geliştirdikten sonra devreye alacağınız Sürekli Akış Sistemi, solucan gübresi üretimini kolaylaştırır. Son dönemde üreticinin gündemine giren bu sistemin dışında; Ağaç Tabanlı Yönetim, Çukur/Yatak, Hendek/Çukur, Büyük Yatak, Davul, Bidon veya Su Tankı sistemleri en çok kullanılan yöntemler içinde yer alır.

Tüm sistemler oldukça meşakkatli ve yorucudur. Sürekli Akış Sistemi ise kolay, hızlı ve fazla yormadan tesislere fayda sağlıyor. Söz konusu sistem otomatik bir sistemdir ve emek gücü yerine motor gücü kullanılır. Doğru şekilde beslediğiniz Kırmızı Kaliforniya solucanından en kaliteli gübre almanızı sağlar.

Sürekli Akış Sistemi’nde solucan gübresi üretimi nasıl yapılır?

Bu sistemde ilk yapılması gereken solucanlar için yataklama işlemidir. Söz konusu uygulama için boyasız gazete sayfaları, kuru ve çürümeye yüz tutmuş ağaç yaprakları, kavun veya karpuz kabukları, çok fazla olmamak kaydıyla kuru çim, temiz ve taze toprak kullanılmadır.

Sürekli akış sistemi ilk yataklama uygulamasında kullanılması solucanlar için son derece önemli ve faydalıdır. Bu uygulamanın toprak ve solucan için iki önemli faydası var. Bunları; Sürekli Akış Sistemi içinde bulunan mikroorganizmaların sistem içine konulan atıkların ayrışmasının hızlı olması Kırmızı Kaliforniya solucanlarının toprağı taşlıkları için kullanmaları şeklinde sıralamak mümkün. (Bilmeyenler için şaşırtıcı gelebilir ama solucanlarda aynı tavuklar gibi taşlıkları vardır) Solucanlar, tükettiklerini taşlıklarında daha küçük parçalara ayırabilme özelliğine sahiptir.

Sürekli akış sistemi
Sürekli akış sistemi

Neme ve sıcaklığa dikkat edilmeli

Sürekli akış sistemini kullanan üreticilerin, Kırmızı Kaliforniya solucanın adaptasyonu noktasında sistemi bir hafta boyunca gözlemlemeleri öneriliyor. Bu süreçte özellikle sıcaklık ve nem miktarına dikkat çeken uzmanlar, solucanın beslendiği ortamın yaklaşık 20 ila 25 derece ve neminin yüzde 75 ila 85 olarak ayarlanması ve solucanlar için uygun koşulların sağlanması gerektiğine vurgu yapıyor.

Üretici, uygun koşulların sağlanması sonucu yemini tüketen Kırmızı Kaliforniya solucanın, motivasyon sürecini tamamladığını kabul edebilir. Yeni yaşam alanına adaptasyon sağladığından emin olduğumuz Kırmızı Kaliforniya solucanı miktara göre ilerleyen süreçte ilk iki ay haftada bir kez yemlenmesini uygun gören uzmanlar, daha sonra sürekli akış sisteminin haznesi dolana kadar üç günde bir kez yemleme yapabileceğini aktarıyor.

Sürekli akış sistemi kesimde avantaj sağlıyor

Sistemi kısaca şu şekilde özetlemek mümkün;  yataklama  (en alt katman), olgunlaşan veya olgunlaşmaya başlayan gübre, Kırmızı Kaliforniya solucanları ve taze ve speratörden geçirilen yem şeklinde sıralanabilir. Gerekli şartların oluşturulması halinde gübreler artık en alt katman olan yataklıktan itibaren sistemin en altında bulunan bıçak ile kesilmeye başlanır. Söz konusu sistem, vermikompost işleminde hasat veya kesim sırasında kayda değer avantaj sağlıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.