Tarımda organik solucan gübresinin önemi  

Home / organik gübre / Tarımda organik solucan gübresinin önemi  
Tarımda organik solucan gübresinin önemi  

Tarımda solucan gübresinin önemi konusunda da bir şeyler yazmak istedik. Kırmızı Kaliforniya solucan gübresi hayvansal gübrelere oranla içerdiği humus miktarı sekiz kata kadar daha fazla. Sera ve tarla bitkilerinde ve her türlü çiçekli süs bitkilerinde, organik gübre olarak toprağın ıslahını sağlamak için kullanılır. Bu sebeple tarımda yetiştirilen her ürün için etkin olarak kullanma özelliği bulunur. 

Tarımda solucan gübresinin önemi  
Tarımda solucan gübresinin önemi

Tarımda solucan gübresinin önemi

İnsanların organik tarım ürünlerini daha fazla tüketmesi nedeniyle tarımda da kullanılmaya başlanan solucan gübresi, kullanıldığı toprakta uzun süreli salınım yarattığından çiftçilerinde tercih sebebi olur. Hasatta erkencilik imkanı sağlaması ile daha çok, organik ve verimli ürünün elde edilmesini kolaylaştırır. Her hasat döneminde 20-25 gün kadar erken hasat imkanı sağlayan , tarımda karlılık artışını sağlar. Kullanımda kısıtlama ve kullanım zamanı bulunmaz. Kimyasal gübrelerde olduğu gibi belli dönemlerde kullanılıp sonrasında ya da öncesinde tohumlama zorunluluğu bulunmadığı için tohum ekiminden, hasata kadar geçen süre içinde istenilen zamanda ve miktarda kullanılabilir ve istenilen etki alınır. Yetişme zamanının hangi aşamasında kullanılırsa kullanılsın istenilen verim ve kalite özelliklerini sunacağı için tarımsal faaliyetlerde süreden tasarruf etmeye yardımcı olur. Çözünebilen mineraleri ve nemi diğer gübrelere oranla içine daha iyi hapseder. Bu sayede sulamada yüzde 40’a varan tasarruf sağlar. 

Solucan ürünlerine dair birkaç açıklama

1) Solucan Gübresi (Worm Casting): Yanmış büyükbaş hayvandan elde edilen dışkıya  gübre denilir, öyleyse solucanın da dışkısından (posterior) çıkan maddeye de gübre dememiz gerekiyor. Bu sebeple, solucanın dışkıladığı ve içinde farklı herhangi bir ek madde olmayan dışkıya solucan gübresi olarak adlandırmamız gerekiyor. 

2) Solucan humusu – Vermikompost (Vermicompost): Solucan gübresini de içine alan kompost bütünlüğü. Solucanlar onlara verilen tüm atıkları tamamını yiyemez. Bu nedenle, sistemde bulunan diğer canlıların da bu tüketime dahil olması gerekir. Elde edilen son ürün sadece solucan dışkısı olmaz, içinde diğer ayrışmış maddeler de yer almakta. Bu nedenle buna solucan kompostu, vermikompost solucan humusu, denilir. 

3) Solucan Humusu Çayı (Vermicompost Tea): Bu teknik, humusun su içine bırakılıp serinletilmesi ile elde edilen sıvı solucan gübresidir. Bu çayda katkısız solucan gübresinin yanı sıra diğer mikroorganizmalar tarafından işlenmiş ve hatta bir bölümü  tam olarak ayrışmamış maddeler de yer aldığından ötürü  bu ürün vakit kaybedilmeden kullanılmalı. Çok uzun süre dayanmaz. Daha güvenli olarak kullanabilecek bir ürün. 

4) Sıvı Solucan Gübresi (Liquid Worm Fertilizer): Bu ürün, çeşitli teknolojiler yardımıyla elde edilir ve çeşitli koruyucu maddeler içerdiği için raf ömrü uzun olur. Şayet doğru tekniklerle oluşturulmuşsa; çoğunlukla bitkiler için önemli olan tüm besin maddelerini içeren bir ürün. Üretim tekniği, ürünün zorluğu ve kıtlığı nedeniyle fiyat olarak katı gübreye oranla daha pahalı olabilmekte. Bu sıvı gübre iyi kalite katı solucan gübresinin teknolojinin de kullanılmasıyla üretilmesi sonucu elde edilir.  

5) Solucan suyu (Vermiwash): Solucanların sölom sıvısı ile oluşan bu ürün genel anlamda en az kullanılan ve en az bilinen. Oluşumunda aynı solucan humusu çayında olduğu gibi bir teknik izler. Havalandırılmadığı için bu ürün daha uzun bir raf ömrüne sahip ve kullanımı daha güvenli. 

  • Bu web sitesinin SEO uzmanı olan Eray Zat aynı zamanda tasarımı da yapmıştır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.