Toprağı az, ürünü bol Tekirdağ’a solucan gübresi ilaç olacak!

Home / organik gübre / Toprağı az, ürünü bol Tekirdağ’a solucan gübresi ilaç olacak!
Toprağı az, ürünü bol Tekirdağ’a solucan gübresi ilaç olacak!

Daha önceki yazılarımızda organik solucan gübresinin, Türkiye’de henüz tanınmaya başlandığını anlatmıştık. Yine söz konusu yazılarımızda, kimyasal gübre ile zehirlenen topraklarımızın ‘ekmek kadar su kadar’ solucan gübresine ihtiyaç duyduğunu dile getirmiştik. Ancak öyle bölgelerimiz var ki; uygun iklim koşulları, verimli toprakları, sulamaya elverişli tarım arazileri ile birçok ürünün yetişmesine imkan tanıyor. Bu bölgelerin başında ise Marmara Bölgesi geliyor. Bölgede ise sanayi üretiminin yanı sıra tarımsal üretimiyle Tekirdağ öne çıkıyor. Ayrıca, Tekirdağ solucan gübresi üretimi ve kullanımı ile de ilk tanışan kentler arasında yer alıyor. 

Tekirdağ, Türkiye’de ayçiçeği denince akla gelen kent olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de yetişen ayçiçeğinin yüzde 25’i bu bölgede yetişiyor. Kentte yine sanayi ve tahıl ürünleri ön planda yer alıyor. Bağcılık, sebzecilik, kavun, karpuz üretimi oldukça gelişmiş konumda. Üretimi yapılan tarım ürünleri arasında mısır, ayçiçeği, buğday, arpa, yulaf, kolza, soğan, şeker pancarı bulunuyor.

Ayrıca Tekirdağ’da birçok sebze üretimi yapılıyor. Hasat edilen domates ile birlikte bol miktarda; bakla, semizotu, taze soğan, sarımsak, patlıcan, kabak, bezelye İstanbul gibi büyük şehirlere sevk ediliyor. Meyve üretiminde geniş ürün yelpazesine sahip olan Tekirdağ’da; üzüm, kavun, karpuz, erik, kiraz, iğde, muşmula yetiştiriliyor. Tekirdağ’da Tarımsal Gayri Safi Üretim değerlerinin yüzde 27.4’ünü hayvansal, yüzde 72.3’ünü bitkisel üretim oluşturuyor. Bitkisel üretimin içinde sebzecilik yüzde 3.7, meyvecilik yüzde 6.3, tarla ürünleri yüzde 62.3 paya sahip. Tarla bitkileri içinde ise birinci sırada yüzde 47.1’lik pay ile buğday geliyor. Buğdayı sırasıyla arpa, ayçiçeği, kanola ve silajlık izliyor.

Tekirdağ solucan gübresi
Tekirdağ solucan gübresi üreten bir şehir

Tekirdağ solucan gübresi üreten bir şehir

İşimiz tarım, derdimiz toprak çözümümüz solucan gübresi

İşimiz tarım, derdimiz toprak olunca tüm kentlerimizi tarımsal verileri ile değerlendiriyoruz. Hangi kentimizin tarımsal potansiyeli nedir, bu potansiyel solucan gübresi ile nerelere taşınabilir? sorusuna  cevap arıyoruz ve aramaya devam edeceğiz. Tekirdağ, sınırlı miktarda toprağı ile üründe verimi, rekolteyi ve çeşitliliği solucan gübresi ile artırılabilir, daha ilerilere taşıyabilir. Tahıl, sebze, meyve, ayçiçeği üretimi ve özellikle üzüm bağları ile zengin ürün çeşidine sahip olan Tekirdağ toprakları; kimyasal gübreyle, kurulması hedeflenen termik santrallerle, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması ile değil, ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ ile hayat bulabilir. Yaşanılabilir bir Tekirdağ için toprakla barışık tarımsal üretim modelleri desteklenmeli, organik solucan gübresi kullanımı teşvik edilmeli.

Emeğini ve ekmeğini topraktan çıkaran çiftçi sözümüz sanadır!

Peki, organik solucan gübresi Tekirdağ çiftçi ve üreticilerine ne gibi faydalar sağlayacak, gelin yakından bakalım… Meyveden sebzeye, tahıl ürünlerinden bakliyata uzanan zengin ürün çeşidine sahip olan Tekirdağ’da, solucan gübresi her türlü tarımsal üretimde gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Bitkinin direncini artıran solucan gübresi verimi ve rekolteyi artırır, erkencilik sağlar. Topraktaki organik madde miktarını artırır, toprağı besler. Bitkinin kök gelişimini hızlandırır ve saçaklanmayı artırır.

Solucan gübresinin baş aktörleri olan Kırmızı Kaliforniya solucanlarının salgıladıkları ve gübreye taşıdıkları ‘sölom sıvısı’ ile bitki kök hastalıklarına karşı güç kazanır. Solucanların sindirim sisteminde bulunan çok sayıdaki mikroorganizma, topraktaki zararlı bakterilerle mücadele eder. Bitkinin her türlü hastalığa karşı direncini artırır. Aynı zamanda solucan gübresi içindeki besin maddeleri ve elementler, suyun içinde daha yavaş çözülerek, bitkilerin kaliteli beslenmesini sağlar ve gübreleme periyodunu zaman içinde azalır. Toprağın su tutma kapasitesi artırarak, su stresini en aza indirir. Toprağın PH’ını kayda değer oranda düzenler. Bitki tarafından kullanılamayan fosfor, potasyum ve demir gibi bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getirir. Söz konusu elementlerin bitkinin toprak tarafından alımını kolaylaştırır.

Tekirdağ’ın kirlenen topraklarını Kırmızı Kaliforniya solucanları temizleyecek

Biz solucan gübresi üreticileri açısından ‘altın’ değerinde olan solucan gübresi, Tekirdağ’ın kirlenen su havzaları ve toprakları açısından ivedilikle çiftçi ile buluşturulması gereken önemli bir unsur.  Yakın zamanda tarımsal üretimin kayda değer üreticisi konumunda bulunan ve aynı zamanda sanayinin merkezi olan bir bölgede kurulması planlanan termik santral hayallerinin gerçekleşmesi durumunda yok olması muhtemel Tekirdağ topraklarını temizleyecek olan yine Kırmızı Kaliforniya solucanları olacağını hatırlatmak eminim çok yersiz ve anlamsız olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.