Türkiye ne kadar solucan gübresi üretiyor? Solucan çiftliği sayısı kaç? Yatırım maliyetinin düşüklüğü ve çevresel atıkların bertaraf edilmesi noktasında sağladığı avantaj, solucan gübresinin önemini daha da artırıyor. Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği TOSGEB’den edinilen bilgilere göre; yurt genelinde halihazırda yarısı yasal üreticilerin elinde olmak üzere toplam 150 milyon işçi solucan varlığı olduğu hesaplanıyor. Bu solucanlar, yıllık 30 bin ton seviyesinde organik gübre üreterek, önemli katma değer yaratıyor. Türkiye’de yaklaşık 4 bin kişinin solucan gübresi ürettiği tahmin ediliyor.

Türkiye ne kadar solucan gübresi üretiyor?
Özellikle son yıllarda üretimi artan solucan gübresi pazarı büyümeye devam ediyor. Herkesin kolaylıkla yapabileceği ve neredeyse her yerde üretilebilen solucan gübresi, daha çok organik tarım yapan çiftçiler tarafından kullanılıyor. Organik solucan gübresi, tarımsal alanda sağladığı verimlilik, toprağın ve bitkinin direncinin artırılması noktasında orta vadede çiftçiler tarafından tercih edilen gübreler arasında yerini alması öngörülüyor.
Yıllık 30 Bin ton solucan gübresi üretimi yapılıyor
Solucan üreticileri örgütlenerek meslek örgütü kurdu
Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği (TOSGEB), Türkiye’nin solucan ve gübre üretiminin sektöre dönüşmesi için kolları sıvadı. Artan talep nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında iş alanı olarak görülmesi ve yaygınlaşması nedeniyle dernek, birden fazla alanda çalışma başlattı. Bu kapsamda dernek; solucan ve gübre üretiminde kullanılan terminolojinin Türkçeleştirilmesi, çağdaş tesis modellemesi, iş süreçlerinin yazılı hale getirilmesi, elde edilen ürünlerin küresel ölçekte ve öncü konuma yükseltilmesi yönünde çalışma yürütüyor. Ayrıca, söz konusu alanda yetersiz veya boş kalan hukuksal sürecin genişletilmesi yönünde düzenlenmelerin yapılması için ilgili bakanlıklarla temaslarını sürdürüyor.
“Solucan ve gübre üretimi yeni bir istihdam alanı açtı”
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TOSGEB Başkanı Rasim Aydın, solucan gübresi üretiminin kayda değer anlamda istihdam yarattığını ve orta vadede daha fazla istihdam yaratacak alanların başında geleceğine vurgu yaptı. Aydın, şöyle devam etti; “Kırmızı Kaliforniya solucanı, sığır bokundan başlayarak çevresel atık ve bunları bertaraf edilmesi için mükemmel katma değer aracı konumunda yer alıyor. Yem, solucan kültürü, solucan gübresi ve en nihayetinde organik gıda üretimine kadar geniş ve etkili bir iş zinciri oluşturuyor. Aynı zamanda bu üretimlerin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi geliştirmek, hem bilim insanları hem de teknik personel için yeni bir iş alanı yaratmaya başladı” diye konuştu.
Son yıllarda büyük umutlarla meraklı, amatör veya profesyonel kategorisinde solucan ve gübre üretimi ile uğraşan kayda değer büyük bir yapı olmasına rağmen, henüz yeterlilik sağlayarak lisans alabilen az sayıda işletme olduğuna dikkat çeken Rasim Aydın, bu alanda yaşanan hukuksal boşluğa vurgu yaptı. Bu temelde TOSGEB’in, özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sürekli temas içinde olduğu bilgisini veren Aydın, sorununun ortadan kaldırması ve sektör olma yolunda ilerleyen iş alanın hukuksal bir kimlik kazanması için çaba harcadıklarını dile getirdi.
“Büyük ölçekli bayilik sistemi kuruluyor”
Türkiye’deki amatör ve profesyonel üreticilerin solucan gübresine yönelik artan talebi göz önüne alındığında birkaç yıl içinde küresel çapta kayda değer başarının yakalanması mümkün görünüyor. Rasim Aydın yaptıkları çalışmalar sonucunda, bugün itibarıyla küçük gibi görünse de kendi içinde dört ayrı uzmanlık alanına bölünen üretim süreci hakkında şu şekilde konuştu: “Halihazırda yurt genelinde; solucanların beslenmesi için yem hazırlayarak, kültür solucanı üreterek, solucan teknolojisi üreterek ve solucan gübresi üreterek kayda değer bir sistem kurulmuş durumda.
Özellikle büyük ölçekli üreticiler Türkiye’yi kapsayacak şekilde bayilik ağı kuruyor. Böylelikle gübre, üreticiden tüketiciye bu bayiler sayesinde daha hızlı ulaşıyor. Günümüzde bir solucan 8 kuruş ila 25 kuruş arasında alıcı buluyor. Pazarın her hareketli yeri de bu kesim. Girişimci sayısı arttıkça işçi solucana yönelik talep de artıyor. Bir solucan 1 gram ağırlığa sahip. Her işçi solucan yıllık bazda ağırlığının 1/5’i oranında gübre üretiyor.”. Kırmızı Kaliforniya solucanı fiyatları çiftlik sayısı çoğaldıkça düşüyor. Çünkü bu solucanlar çok hızlı büyüyor, piyasa solucana doyuyor.
Leave a Reply