Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üretimi, özellikle Karadeniz’in kuzey bölgelerinde; Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Romanya gibi ülkelerde Sovyetler zamanından yapılmaya başlandı. Ancak ürünün küresel ölçekte tanınması ve popüler hale gelmesi, Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Türkiye’nin solucan gübresi ile tanışması ise bambaşka bir hikaye.

Türkiye’nin solucan gübresi ile tanışması
Kırmızı Kaliforniya solucanı Türkiye’de ise 2005 yılı itibarıyla ve birkaç girişimcinin kişisel emekleri sayesinde duyulur oldu. Bu alanda Türkiye üniversitelerinde gerçekleştirilen çalışmalar ise 2010 yılından sonra hız kazandı. Bu yıldan sonra yurt genelinde hızla büyüyen sektör, özellikle üniversitelerin Ziraat Fakültelerinde ve tarım sektöründe aktif faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge laboratuvarlarında yeteri kadar yer bulamadı. Kimyasal gübreye mahkum bırakılan Türkiye çiftçisi için bu alanda, bilimsel çalışmalar yapılmadı. Konuya ilgili gösteren az sayıda akademisyenin özverili çalışmalarının dışında sektör, bir başınalığa terk edildi.
Tarım Zirvesi’nde gübre alanında ilk adımlar atıldı
Genel olarak Türkiye’de yaklaşık 5.5 milyon ton gübre kullanılıyor. Maalesef bu rakamın kayda değer bölümü kimyasal gübreden oluşuyor. Organik gübre üretimi ve kullanımı özellikle son beş yıldır tanınıyor. Bu bakımdan değerlendirildiğinde yatırım açısından bakir bir sahadır ve bu bakirlik aynı zamanda avantaj sağlıyor. Öte yandan yazımızda şunu da belirtmeliyiz ki, gerek solucan gübresi gerekse diğer organik gübre kullanım oranları ise istatistiklere giremeyecek kadar düşük oranda kalıyor. Ancak 2016 Kasım ayında gerçekleştirilen ‘Tarım Zirvesi’nde organik gübre üretimi ve tüketimi konusunda bir takım teşviklerin yapılacağına dair ön çalışmalar başladı.
Organik gübre, kimyasal gübre ithalatını ortadan kaldıracak
Kaliforniya solucanı gübresi, Türkiye tarım sektörünün önemli problemlerinden biridir. Toprak zayıflığını, tuzluluğunu, verimsizliğini tedavi eden ve kimyasal gübre çeşitlere oranla özellikle orta vadede fiyat bakımından avantajlı konumda bulunuyor. Solucan gübresi üretimi aynı zamanda yerli üretim olduğu için tarımsal girdide en azından gübre kaleminde ithalatı ortadan kaldırma noktasında önemli bir adım. Yanı sıra istihdam açısından hatırı sayılır aşama kaydeden sektör, diğer yazılarımızda da belirttiğimiz üzere orta vadede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından solucan gübresi üretimine ve tüketimine yönelik mevzuat ve sertifika programları yayınlandı. Bu konuyla ilgili yazılarımızı diğer makalelerimizden bulabilirsiniz.
Leave a Reply