Vermikompostun özellikleri nelerdir?

Home / organik gübre / Vermikompostun özellikleri nelerdir?

Son yıllarda önemi gittikçe artan organik tarım uygulamaları; doğanın dengesini bozmadan, uygun ekolojilerde kimyasal herhangi bir ürün kullanmadan, organik girdilerin kullanılması suretiyle yapılan tarım şekli olarak kabul edilir. Organik tarımda çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığının korunması öncelikli hedeftir. Bu tarım şeklinin etkili ve ekonomik yapıya ulaşması için organik gübre çeşitlerinin ve toprak düzenleyicilerinin kullanımı şarttır. Toprağın doğal dengesini bozmadan, rehabilite edilmesini sağlayacak materyallerden biri de solucan gübresidir. Son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren solucan gübresi, simbiyotik bakteri (Rhizobium) ve asimbiyotik mikroorganizmalardan azot fiksasyonu yapan bakteri (Azotobakter) ve mikoriza mantarlarından meydana gelmektedir. Organik bir gübre olarak ilk sıralarda yer alan solucan gübresi, toprak özelliklerini iyileştirici etkisinin yanı sıra bitkilere besin maddeleri de sağlamaktadır. Doğal birleşimi sayesinde organik yetiştiricilik yapılan bütün alanlarda uygulanabilen solucan gübresi, çiftçi ve üreticilerin son dönemlerde dikkatini çekmeye devam ediyor.

Öte yandan büyük resme baktığımızda; kimyasal gübre uygulamalarıyla dengesi bozulan toprakta, başta solucanlar olmak üzere tüm canlılar –toprağın kendisi de dahil olmak üzere olumsuz yönde etkilenmektedir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, kimyasal gübre kullanımı kısa vadede yüksek düzeylerde verim sağlarken, uzun vadede toprağın zehirlenmesine ve giderek yok olmasına neden olmaktadır. Bu durum ise her geçen yıl üründe verimliliğin ve sürekliliğin sağlanması açısından organik gübrelerin ayrıcalıklı özelliklerini ortaya çıkarıyor. Toprağın doğal dengesini bozmadan, iyileşmesini sağlayacak organik gübrelerin içinde solucan kompostu olarak da bilinen solucan gübresi ise her anlamda değeri artan gübre çeşidi olarak öne çıkıyor.

Vermikompost nedir, nasıl elde edilir?

Yaklaşık 40 yıldır başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kullanılan solucan gübresi, ülkemizde ise son 10 yıldır bilinirlik kazandı. Bu gübrelerin oluşumunda, dünyada bulunan 3 bin solucan türünden Kırmızı Kaliforniya solucanı “Lumbricus Rubellis ve Eisenia Foetida” solucanı kayda değer rol oynamaktadır. Büyük baş hayvan dışkısı ve bitkisel materyallerin fiziksel ve kimyasal yapılarının değişimi prensibine dayanarak üretilen bu solucan gübresi, toprak düzenleyici ve bitki besin maddesi olarak üreticiler tarafından tercih edilmektedir.

Bu gübrelerin yapımında bir metreküp hammadde içinde yaklaşık 250 bin adet solucanlar, üç ay süresince beslenmektedir. Bu solucan türlerinin organik gübreler ve bitkisel materyal (ağaç kabukları, yaprak, saman, sebze ve meyve artıkları) ile beslenmeleri ve bu organik materyali vücutlarından geçirmeleri ile ürettikleri yüksek değerli gübre, organik bir kompostlaşma sonucu ortaya çıkar. Elde edilen bu gübreye biohumus veya vermikompost adı verilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.