Yalova, tarımsal üretimini solucan gübresi ile taçlandıracak

Home / organik gübre / Yalova, tarımsal üretimini solucan gübresi ile taçlandıracak
Yalova, tarımsal üretimini solucan gübresi ile taçlandıracak

Literatürde vermikompost olarak geçen solucan gübresi, son yıllarda organik tarım uygulamaları ile gündeme geldi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede kullanılan fakat ‘milli servet’ kapsamında değerlendirildiği için ihracatı yasak olan solucan gübresi, Türkiye’de üreticilerin yeni tanıştığı bir ürün. Marmara Bölgesinde meyve, sebze, tahıl ürünleri gibi birçok üründe kullanılabilen organik solucan gübresi, son yıllarda Yalova’da süs bitkiciliği ve fidecilikte kullanılmaya başlandı. Yalova solucan gübresi ile süs bitkiciliği ve fidancılıkta sahip olduğu pazar payını artırmayı hedefliyor. Yalova Tarım İl Müdürlüğü tarafından da desteklenen solucan gübresi üretimi, bölge üreticilerinin tarımsal üretimde önünü açacak temel girdilerin başında geliyor. 

Yalova solucan gübresi
Yalova solucan gübresi

Yalova solucan gübresi konusunda çok önde

Yalova’da son yıllarda tarım alanında kültür mantarcılığı, örtü altı üretim şeklinde yapılan taze sebze ve kivi yetiştiriciliği ile özellikle Türkiye pazar payının kayda değer oranına sahip olan süs bitkileri yetiştiriciliğinde gelişme gösterdi. Kentte meyve, sebze, süs bitkileri bağ gibi tarım ürünleri üzerine AR-GE çalışmaları yapmak, yetiştirilen ürünlerle ilgili olası veya mevcut sorunları çözmek, fidanlık ve fideciliği hastalıktan korumak, anaç ürün sağlamak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bölge çiftçisine destek sunmaya devam ediyor.

Kivi, son yıllarda üretimi artan diğer ürün olarak öne çıkıyor. Özellikle 2004 yılı itibarıyla kayda değer üretim artışı gösteren kivi, Türkiye’nin toplam kivi üretiminin yüzde 50’sini karşılıyor. Bu şehirde 2002 yılında 651 ton kivi üretimi yapılırken, 2007 yılında bu rakam yaklaşık 5 bin 200 tona yükseldi.  Bölgede kivi üretiminin bu denli artmasındaki nedenleri, yeni bir ürün olmasına ve iklim şartlarının uygun olmasına bağlayan üreticiler, sürdürülebilir koşullar altında kivi üretiminin bölgede artmaya devam edeceği konusunda hemfikir.

Tarım havzaları, solucan gübresi ile değer kazanacak

Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017 yılında açıklanan Milli Tarım projesi kapsamında Yalova’da havza bazlı desteklenecek  ürünler de belirlendi. Dönem bakanı Faruk Çelik’in talimatlarıyla tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, ürünün elde kalmaması ve arz talep dengesinin sağlanması amacıyla devreye alınan proje ile 941 tarım havzası ve ürün listesi açıklandı.

Yalova’da da proje kapsamında yetiştirilecek ürünler, bu ürünlerin yetiştirileceği havzalar çiftçilerle paylaşıldı. 2017 sezonunda uygulamaya geçirilen bu model kapsamında desteklenecek ürünlerin dağılımı Yalova merkez ve ilçelerde aşağıdaki şekilde açıklandı. Buna gore Altınova’da; arpa, buğday, ayçiçeği, yem bitkileri, yulaf oldu.  Armutlu’da; buğday, tritikale, yem bitkileri olarak belirlendi. Çınarcık’ta; arpa, buğday, yem bitkileri yetiştirilmesi olarak karara verildi. Çiftlikköy’de; arpa, buğday, ayçiçeği, yem bitkileri olarak açıklandı. Kentin merkezinde arpa, buğday, yem bitkileri, yulaf ve Termal’de ise arpa, buğday, yem bitkileri, yulaf olarak belirlendi.

“Elimizdeki değerin farkındayız”

Yalova’nın gerek sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği gerekse Milli Tarım projesi kapsamında açıklanan havza modelli destekleme ile tarım ve gıda sanayi perspektifinde büyüme eğilimi göstereceği aşikar. Burada ise en büyük görev, organik solucan gübresi üreticilerine düşüyor. Her zaman belirttiğimiz gibi “elimizdeki değerin farkındayız” ve amacımız bu zenginliği daha fazla üretici ve çiftçi ile buluşturmak. Yalova’nın tarımsal faaliyetlerde potansiyelini keşfeden birçok organik solucan gübresi üreticisi bölgede, kolları sıvamış durumda… Derdi ‘Kirmizi Kaliforniya solucanı alıp satarak, günü birlik para kazanmak değil, solucan gübresi üreterek, ülke ekonomisine katki sunmak isteyenlerle yolumuzun bir şekilde buluşması…

Leave a Reply

Your email address will not be published.